39% ръст са отбелязали новопостъпилите дела в нечовешки натоварения Софийски апелативен съд за последната година. САС гледа повече от половината от всичките апелативни дела в страната, а гражданските и търговските съдии работят при натовареност 15,49 дела месечно, като има техни колеги с по 6-8 дела.

За сравнение в Апелативния спецсъд един магистрат гледа 3 броя дела месечно, а във Военно-апелативния - 1,24 бр.

Това стана ясно днес на годишния доклад на Комисия "Съдебна карта и натовареност" на съдийската колегия, изнесен от Даниела Марчева.

Председателят на ВКС Лозан Панов нарече изнесеното от доклада "крещяща несправедливост спрямо останалите колеги" и напомни, че от ВСС се очакват, ако трябва и непопулярни мерки, но те обаче се бавят от години.

Освен това той доуточни, че дори от споменатата натовареност на военните съдии - (някъде над едно дело месечно), всъщност реално делата от общ характер са 0,73. Другото са административни провинения на военнослужещи.

В апелативния спецсъд са 1,5 пъти по-малко натоварени от колегите си в другите апелации, а във Вонно-апелативния съд - 4 пъти.

Постъпленията на дела във военните съдилища са намалели с 25% през 2017 г. в сравнение с 2016 и с 30% спрямо 2015 г. Много малък е процентът на казусите от общ характер – едва 20%. 80% са частни наказателни дела.

Ето и още малко числа, тъй като са показателни - откъде идва качеството на услугата "Правосъдие":

По брой постъпления военните съдии са 3 пъти по-малко натоварени от техните колеги от същото ниво - окръжните съдилища.

При наличната свръхнатоварност от всички 79 896 дела в окръжните съдилища през 2017 г. в срок до 3 месеца са решени 79%, което от ВСС отчетоха като "забележително много".

След СГС най-натоварените окръжни съдилища са ОС- Пловдив, Варна и Спецсъдът.

В Софийски градски съд обаче въпреки работещите над 160 магистрати на щат натовареността в някои отделения е над 2,5 пъти повече от средната за страната. Гражданските и търговските съдии гледат по 22,5 броя дела месечно при 8,64 за останалите им колеги от същото ниво.

При наказателните съдии разликата е "само" 2 пъти - 14,64 бр. месечно, докато останалите от това ниво в страната гледат средно над 8 дела месечно.

При Специализирания наказателен съд има нещо друго любопитно:

Само 5% от гледаните в "любимия" на Цацаров и мнозинството от ГЕРБ съд са престъпленията от общ характер (т.е. обичайните "дела", които завършват с осъдителна или опрадвдателна присъда, б.р.). Останалите 95% са за частен наказателен характер, т.е. - мерки за неотклонение, произнасяния по СРС, отстранявания от длъжност.

При така оформената "статистика" излиза, че натовареността на СпНС се е увеличила с цели 47% през м.г. заради промяната на подсъдността, която "иззе" високата корупция от СГС и я прати там.

Реално средната натовареност на магистрат е 1,44 месечно за дела от общ характер.

549 959 броя граждански дела е гледала най-ниската инстанция - районните съдилища през 2017 г. Междувременно през годината са постъпили нови 475 134.

72% от тях са граждански, а тенденцията се запазва постъпленията да растат с по 11-12 на сто всяка година.

Наказателните пък дори са намалели с 6 % спрямо 2016 г. 

Въпреки огромния брой дела, и тук съдиите са за похвала със сроковете, защото 85% са свършените в 3-месечен срок с постановн краен акт, по-точно - 401 329 дела.

Даниела Марчева изтъкна най-големите проблеми - лоши битови условия, недостиг на зали, проблеми с призоваването, промени в съдебните състави, недостиг на експерти и съдебни служители, неизготвяне на експертизи в срок.

От всичките граждански дела цели 57% са заповедни производства и 33% от тях, т.е. - 122 713 са разгледани в СРС. Натовареността по щат в районния съд на столицата е 64,69 дела на магистрат месечно! Тя се увеличава непрекъснато в последните години, като през 2016 г. е била 59,34.

Административните съдилища също са получили с 14% повече дела спрямо 2016 г., като скачат първоинстанционните – жалбите срещу подзаконови административни актове.

Най-много - 34% от цялата страна, са разгледани в АССГ.

Адмирации излиза, че заслужават и административните съдии, които са приключили 79% - колкото и предишните години - в разумния срок, а след инстанционен контрол се запазва тенденцията: 68% от решенията са потвърдени, което е показател за качеството на правораздаването.

ВСС ще предложи мерки и 3 различни концепции, които ще бъдат обсъдени на срещи със съдиите из цялата страна, стана ясно от думите на Даниела Марчева, която е председател на комисията по съдебна карта.

Първо съветът ще предложи на Народното събрание да се изменят парвилата за местната подсъдност, защото в СГС от гигантския общ брой дела, огромен процент са за застрахователни обезщетения.

От 1437 броя 702 - или 49% са т. нар. преки искове, касаещи застрахователни събития. И то от цялата страна!

В САС от въззивните граждански 2167 дела, 670 са именно такива.

Другата седмица в НС ще бъде изслушани предложенията на съдийската колегия за изменения на ГПК.

Мисли се да се въведе и система за централизирано разпределение на заповедните дела. Сега 30% от тях са били разгледани в СРС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков изрази насежда, че предстои промяна и на АПК, където ще се даде възможност определен вид първоинстанционни дела да бъдат разпръснати до всички административни съдилища.

Умува се за увеличение на щатната численост на най-натоварените съдилища и дори за чисто нова съдебна сграда (освен Механотехникума, бивш "Сталин", на ул. "Опълченска" и бул. "Ал. Стамболийски".).

Все пак във ВСС днес бе отчетено, че според доклад на Световната банка в България броят на съдиите е доста голям съпоставено с броя на населението.

За финал, освен другите мерки Лозан Панов предложи да се организират срещи с излъчени от съдиите техни представители, които да разкажат на ВСС проблемите от първо лице.