Поредни разкрития за купен вот за домакинството на световното по футбол след четири години в Катар ще бъдат направени в четвъртък в Лондон от фондацията "Спортен интегритет", пише британският в. "Сън".

Емирството спечели мондиала преди 8 лета и оттогава постоянно излизат информации за корупция. Според фондацията процедурата по гласуването е "абсолютно нелигитимна".

Разследването твърди, че тогавашният човек от управителното тяло на ФИФА, аржентинецът Хулио Грондона, е получил около 4,8 милиона долара по своя банкова сметка в Швейцария. Сумата е преведена точно преди вота.

Също така се пише, че Катар е платил $66 млн. дълг, натрупан от Аржентинската футболна асоциация.

Нещата са много по-мащабни, стига да е истина, че Катарските аеролинии са "инжектирали" с 1,5 милиарда долара френската компания "Еърбъс" след преговори между емира на Катар, тогавашният президент Никола Саркози и Мишел Платини. И в този случай преводът е осъществен в дните преди определянето на домакините на мондиалите в Русия и Катар.

В схемата бил и президентът на Футболната асоциация на Тайланд Ворави Макуди, който издействал два милиона тона природен газ за страната си в друга голяма сделка.

Според "Спортен интегритет" корупцията за последните две световни първенства била най-голямата по размери при подобни кампании. 

През последните години Катар и всички замесени постоянно отричаха обвиненията, начело с ФИФА. Подобни обвинения имаше и за Русия, но въпреки това страната не загуби домакинството си.

Емирството прави стадиони, каквито досега не са виждани, като обещава, че те ще бъдат с климатични инсталации. Заради голямата горещина през лятото световното за първи път ще се играе през декември, което тотално ще обърка клубните първенства и турнири по цял свят.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино лансира идея на това световно да участват рекорден брой финалисти - 48, което е с цели 16 повече спрямо настоящия формат.