Бизнесменът Бил Браудър беше освободен, след като рано сутринта испанската полиция го арестува в Мадрид. Това съобщи самият той в профила си в туитър, след като публикува снимка и от задната седалка на полицейски автомобил.

От месеци Браудър се издирва с червена бюлетина на Интерпол по искане на Русия.

Браудър, който е британски гражданин, е освободен след като генералният секретар на Интерпол е предупредил испанската полиция, че червената бюлетина, издадена от Москва, може да е политически мотивирана. Това е шестият път, когато Кремъл издава червена бюлетина за ареста на бизнесмена.

Браудър пусна в туитър копие от заповедта за арест, издадена от испанското вътрешно министерство.

По-късно той разкри и повода за посещението си в Испания - да свидетелства пред прокурора Хосе Гринда, който води дела срещу руската мафия в Испания. Той съобщи, че след като е освободен, срещата все пак ще се състои и той ще предостави на прокуратурата документи за парите, откраднати от неговите фирми с данъчна измама, разкрита от адвоката Сергей Магнитски. Част от тях са отишли при руски граждани в Испания, твърди той.

През декември 2017 г. съдът в Москва осъди задочно Бил Браудър на 9 години пребиваване в трудова колония.

Основателят на британския инвестиционен фонд "Хермитидж кепитъл" е признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

"Притеснително е, че автократичната Русия може да накара демократичната Испания да арестува някого", коментира председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофсадт.

Британският външен министър Борис Джонсън приветства освобождаването на Браудър от полицията в Испания и призова Русия да потърси отговорност на виновните за смъртта на Магнитски.

"Току-що разговарях с Бил Браудър. Много се радвам, че са го освободили. Москва трябва да се съсредоточи върху това да подведе под отговорност виновните за убийството на Сергей Магнитски", написа Джонсън в туитър.

Уилям "Бил" Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му "Хермитидж кепитъл" е определен като "заплаха за националната сигурност", а самият Браудър е задържан на летище "Шерметиево" и депортиран във Великобритания. До 2007 г. бизнесменът вече е изтеглил капитала си от Русия. Тогава обаче той научава, че главният офис на фирмата му е бил обискиран и са иззети множество документи и всички печати.

Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния му фонд, са обвинени в укриване на данъци. Адвокатът Сергей Магнитски, който поема случая, открива, че документите, конфискувани от офиса на "Хермитидж кепитъл", са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара.

Двамата съобщават на властите. Вместо да преследват виновниците, те обвиняват Браудър в данъчни измами и му забраняват да влиза в Русия.

Сергей Магнитски е хвърлен в затвора. От него се иска да оттегли показанията си. Адвокатът живее при нечовешки условия, но отказва да свидетелства. В резултат на жестокото отношение към него в затвора здравето му се влошава. Адвокатите на Магнитски подават молби за спешно лечение до всички нива на руската съдебна система, но нито една не е уважена. Той умира на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст. Според докладите на съдебните лекари причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност и токсичен шок, предизвикани от нелекуван панкреатит. Според разследване на независими експерти, проведено по-късно, адвокатът е пребит с гумени палки.

Бил Браудър иска виновниците за смъртта на адвоката и негов близък приятел да бъдат наказани. Той разказва историята на Сергей на американските сенатори Бенджамин Кардин и Джон Маккейн, които внасят законопроекта "Магнитски" в Камарата на представителите. Актът е приет и от двете камари на Конгреса. Тогавашният президент Барак Обама го подписва и на 14 декември 2012 г. и той официално влиза в сила.

Четири години след като "Законът Магнитски" влиза в сила, американският Конгрес приема неговата глобална версия, която позволява нарушители на човешки права или замесени в корупционни схеми от целия свят да бъдат санкционирани. 

Той дава правомощия на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с "извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права", както и държавни служители, "съпричастни към актове на корупция".

В черния списък по глобалния "Закон Магнитски" са включени голямата дъщеря на покойния вече узбекски президент Ислам Каримов – Гулнара, и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом, чеченския лидер Рамзан Кадиров и др.

Българският банкер Цветан Василев също подаде молба за третиране по глобалния "Закон Магнитски". Според адвоката му Джоузеф Огъстин случаят вече се разглежда от държавния департамент.

Примерът на САЩ бе последван от Канада, Литва и Естония, а холандските депутати поискаха правителството на страната да предложи приемане на аналогичен закон на ниво Европейски съюз.

Според Браудър, "Законът Магнитски" е ключът за разплитането на руската намеса в изборите в САЩ. В своите показания пред сенаторите миналата година той заяви, че руският президент е свързан с мащабната данъчна измама, разкрита от Магнитски. Разкритията на "Досиетата Панама" за офшорните сметки на музиканта Сергей Ролдугин, който е близък приятел на Владимир Путин, свързват тези пари с президента и той би могъл да стане обект на санкции по "Закона Магнитски", твърди още Браудър.