НАТО спира сътрудничеството с Русия, обяви генералният секретар на Североатлантическия блок Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Алиансът прекратява сътрудничеството с Русия, укрепва колективната отбрана за защита на всички членове на Съюза и взе решение да увеличи нивото на подкрепата и сътрудничеството с Украйна", съобщи генсекът след разговор с председателя на парламента в Киев Александър Турчинов.

Шефът на атлантиците допълни, че се надява срещата на върха "Украйна-НАТО", която е насрочена за септември, да позволи да се направят нови и конкретни стъпки за разширяване на връзките между двете страни. Той подчерта, че Украйна се нуждае от комплексни реформи, особено във военната сфера, и Върхавната Рада е длъжна да играе активна роля в този процес.

"Няма да гадеем какво е намислила Русия, но виждаме какво тя прави в района", остро заяви Расмусен.

И обвини Кремъл, че продължава да поддържа сепаратистите в Източна Украйна.

"Свалянето на малайзийския боинг е пряк резултат от подкрепата на проруските отцепници от Москва", добави гневно той. 

Ако Русия вкара миротворчески войски в Украйна, ще изпадне в още по-голяма международна изолация, заплаши Расмусен.

"Много се надявам Москва да направи крачка назад. Но, продължи ли с интервенцията, това ще бъде последвано от още по-големи икономически санкции, които ще бъдат много болезнени за Русия", предупреди той.

"Продължаваме да призоваваме Москва да изтегли армията си от границата с Украйна", отбеляза по-рано официалният представител на НАТО в Киев Оана Лунгеску. Според нея край страната са разположени 20 000 руски бойци, който предизвикват сериозна загриженост и подкопават усилията за дипломатическо решение на конфликта.