Напълно погрешно е за всичко да се обвинява Русия или Путин. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за швейцарското списание Die Weltwoche, цитирано от "Фокус".

"Трябва да бъдем по-прагматични и по-внимателни. Погледнете картата на света - трябва да живеем с Русия. А за България това важи с още по-голяма сила. Великата Русия дори не знае къде сме ние на картата. Към Русия не бива да се върви с рогата напред. Санкциите ни вредят по-скоро на нас. Това са автоголове, които ЕС си бележи", коментира Симеон.

Той коментира и твърденията, че България е най-корумпираната държава.

"На осемдесет години съм и много съм видял в живота си. Съжалявам, но не съм видял нито една държава, в която да няма известно ниво на корупция. Не е справедливо, когато ни наричат корумпирани като цяло. Може и да има отделни случаи. Те могат да се осветляват, решават, да се борим с тях. Но не може да се обобщава. Има много честни трудолюбиви хора тук, които мислят модерно и нямат и най-малкото намерение да дават или да получават подкупи. Тези упреци обезсърчават и обиждат. Дразня се, когато хора от ЕС ни четат надменни нравоучения за корупцията и правовата държава. Правим, каквото можем", каза Сакскобургготски. 

Според него всички държави от съветския Източен блок споделят едно тежко наследство.

"Две поколения знаеха единствено централизирана тоталитарна система. И тя да се промени в пазарна икономика от днес за утре - това никога не го е имало. Някои от по-умните глави при комунистите се усетиха отрано каква е повелята на деня и започнаха своего рода приватизация - разбира се, без за нея да има необходимите морални предпоставки. По този начин се опорочи разбирането за пазарна икономика. Би трябвало да се проявява повече разбиране и съпричастност, когато говорим за определени пороци", обясни Симеон.

Той коментира и проблемите в българската съдебна система.

"При комунистите повечето съдии изповядваха марксистки възгледи. Като дойде демокрацията, демократите започнаха възгласи: "Вън! Искаме нашите хора да станат съдии!" И изведнъж правораздаването се политизира, което е изобщо недопустимо. Затова възникнаха и трудни ситуации, които един шведски или испански съдия никога не може да разбере", каза Сакскобургготски.

Снощи в двореца "Врана" бе представен албумът "В служба на България", посветен на 130 години от основаването на българската царска династия и 80 години от рождението на цар Симеон II, които се навършиха през 2017 г. На представянето присъстваха и съпругата му Маргарита и сестра му Мария Луиза. Сред гостите бяха и депутати от НДСВ.