Надзорният съвет на украинската държавна компания "Нафтогаз" реши да премира свои служители, чиито усилия и работа са осигурили победата в Стокхолмския арбитраж над "Газпром", съобщи "Нафтогаз". За премии ще бъде отделен 1% от спечелената сума ($4.6 млрд) - около $46.3 милиона, а отличените са 41 човека.

От тази сума ще бъде удържани данъци и други отчисления за над $9 милиона. Премии ще получат сътрудниците, които пряко или опосредствено имат значим принос за победата.

"Оценката за това кой да бъде премиран ще се дава според личния принос, а не се ограничава само до топмениджмънта на компанията", уточняват от "Нафтогаз". Първият транш от $20.7 милиона ще бъдат изплатени в този месец, а останалата сума - в продължение на три години при условие, че "Нафтогаз" успее да си прибере от "Газпром" дължимите $2.6 млрд. В крайна сметка на толкова беше оценена крайната сума, след като имаше различни приспадания от двете страни от първоначално присъдените 4.6 милиарда долара.

"Процесът на "Нафтогаз" срещу "Газпром" беше изключителен - както поради обема претенции от руска страна, така и поради неговите резултати. До този момент никой контрагент не е успявал да постигне такава сериозна съдебна победа над "Газпром", цитира пресслужбата на "Нафтогаз" изявление на председателя на надзорния съвет на "Нафтогаз" Клер Спотисууд. Въпреки скептицизма на мениджмънта на компанията в началото на арбитражния процес, резултатът е впечатляващ и екипът на "Нафтогаз" показа висока степен на професионализъм и решимост, подчертава той.

В началото на процеса през 2014 г. юристи твърдяха, че "Нафтогаз" не е в състояние да спечели това дело, тъй като договорът не е бил съставен в интерес на украинската компания, отбеляза Спотисууд. Но работейки над това дело почти четири години, ние използвахме всяка възможност да се закачим за нещо и победихме. Това е важен етап от войната на Украйна за енергийна независимост", казва той.

Ако "Нафтогаз" беше изгубил, "Газпром" би могъл да иска от Украйна сума, превишаваща половината й брутен вътрешен продукт.

Общата сума на всички искания в спора между "Нафтогаз" и "Газпром" стигна $125 млрд. Това е най-големият търговски арбитраж в историята, отбелязват от "Нафтогаз". По оценка на компанията, позитивният икономически ефект за "Нафтогаз" от двата арбитража се изчислява на $85.1 млрд.

Стокхолмският арбитраж постанови по договорите за транзит и преки доставки на Украйна "Газпром" да изплати глоба в размер на $2.6 млрд. и в течение на 2018-2019 г. да транзитира през Украйна не по-малко от 110 млрд. куб. м ежегодно (заплащането за транзита е $2.35 млрд. на година).

"Газпром" обжалва двете решения и инициира процедура за бързо разтрогване на двата контракта. В края на май "Газпром" отправи в апелативния съд на окръг Свеа (Швеция) още едно заявление, в което настоява за пълна отмяна на решението на арбитража по договора за транзита. "Газпром" обясняват това свое действие с аргумента, че подозират намеса на външни лица в съставянето на текста на решението на арбитража в Стокхолм. 

Украинската агенция "Интерфакс", позовавайки се на източник в правителството, съобщи, че "Нафтогаз" започва да изисква от "Газпром" дължимите $2.6 млрд. Дотогава източникът на "Интерфакс" е съобщил за наложен арест на активи на проектните компании Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG, които са операторите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток" 2. Контролният пакет в двете дружества принадлежи на "Газпром", а седалищата им се намират в Швейцария.

Швейцарските власти вече влязоха днес в офиса на Nord Stream, за да извършат опис на активите в резултат на украинското искане.