Президентът на САЩ Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари по джихадистите в Ирак. Това стана само няколко часа след като терористите от армията на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) завзеха най-големия християнски град в Ирак - Каракош. Десетки хиляди християни бяха принудени да избягат от населеното място и се крият в близката планина. Те са без вода и храна.

Няма да пращаме сухопътни войски, категоричен бе Обама на извънредна пресконференция, предавана директно от Си Ен Ен. Но, ако не успеем по други начини да помогнем на правителството в Багдад, ще ударим от въздуха цели на джихадистите, посочи той. Американски самолети ще хвърлят от въздуха и хуманитарна помощ на християните в планините, обяви президентът.

"Ще защитим американските военни сили, които още са в Ирак, ще защитим американците там", подчерта Обама. "Ние поддържаме нашите съюзници, когато са в опасност", добави той. "Когато имаме възможност да предотвратим кървава баня (масовото избиване на християни от джихадистите - б.р.) ние няма да си затваряме очите", каза още господарят на Белия дом.

Перезидентът Обама и съветниците му се опасяват, че кръвожадните терористи могат да нападнат американски военни съветници и цивилни служители, които помагат на иракските правителствени служби. Голяма част от щатския персонал е в кюрдските райони на страната, които са близо до християнския град Каракош. Той е само на 20 км от Мосул в северните части на страната.

Иракската армия бомбардира от въздуха позиции на ИДИЛ, но очевидно не може да спре настъпването на джихадистите, които от месеци завземат територии все по-близо до столицата Багдад.

Говорител на кюрдските въоръжени сили съобщи около 4 часа тази сутрин, че американски военни самолети вече са ударили цели на джихадистката „Ислямска държава” в два района на Северен Ирак. „Ф-16 първо навлезли във въздушното пространство на Ирак на разузнавателна мисия и сега са взели на прицел „Ислямска държава” в Гуер и региона Синджар”, твърди Холгард Хекмат. 

„Те тъкмо удариха моста свързващ Мосул с Гуер. Мостът беше използван от терористите за насочване на подкрепления и амуниции към Гуер. Сега главният им маршрут за доставки е отрязан, те са изолирани в Гуер и Ф-16 нанасят удари пот тях там”, разказва Хекмат. 
От Пентагона обаче опровергаха неговите думи и отрекоха американски бойни самолети да са бомбардирали цели в този район.

Съветът за сигурност се срещна при закрити врата в централата на ООН в Ню Йорк, докато САЩ умуваха къде точно да са първите въздушни атаки в Ирак. Съветът призова „международната общност да подкрепи правителството и народа на Ирак и да направи всичко възможно да помогне да се облекчи страданието на населението”, се казва в единодушно изявление на 15-те страни-членки. 

Изявлението на Обама по същество е заповед за атака по цели на джихадистите в Ирак, коментираха експерти по Си Ен Ен. Сега въпросът е кога точно ще започне нападението, обявиха те. Очаква се това да стане в най-близките часове.