САЩ налагат мита върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико, предаде Асошиейтед прес. Ставките от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий влизат в сила още утре, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос.

"За Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10% от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС ще обяви контрамерки в рамките на часове, съобщи Франс прес.

В изявлението си той добави, че според ЕС едностранното решение е в разрез с правилата на Световната търговска организация (СТО) и допълни, че проблемът е свързан със свръхпроизводството на метали, за което не е виновен ЕС.

Той заяви, че днешното решение "не е нищо друго, освен протекционизъм" и е в полза на истинските причинители на проблема.

"Не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към СТО, за да защитим интереса на ЕС, в пълно съответствие с международното търговско право", каза Юнкер, цитиран от БТА.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом определи деня като лош за международната търговия. По нейните думи в преговорите на Вашингтон с ЕС досега САЩ са използвали митата, за да изнудят Общността за отстъпки.

"Ние не работим така, особено с дългогодишни партньори, приятели и съюзници. Сега имаме яснота и ще отговорим съразмерно", добави тя. 

ЕК уточни, че днешното решение на САЩ ощетява ЕС с 6,4 милиарда евро според данните за миналогодишния износ. 

САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта търговският министър.

"Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза той пред журналисти. 

Утре изтичаше временното изключение, което Вашингтон направи за Европейския съюз от митата, въведени на 8 март от американския президент Доналд Тръмп.

Френският финансов министър Бруно льо Мер определи митата като "несправедливи и опасни" и заяви, че Европейският съюз ще вземе "всички необходими мерки", за да отговори на решението на САЩ.

Решението ще изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения, отбелязва АП.

Мексико и Канада вече обявиха контрамерки на американските мита, съобщи Франс прес.

В края на март САЩ временно освободиха от налозите ЕС, Канада и Мексико, докато бъдат договорени условията за тях като стратегически партньори. Периодът изтичаше в полунощ на 30 април срещу 1 май, но бе подновен от американския президент.

Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Уилбър Рос. 

Вашингтон не желае търговска война с ЕС, но дали ще има изостряне на отношенията заради митата ще зависи от ЕС, каза по-рано Уилбър Рос, цитиран от Ройтерс.

"ЕС трябва да реши дали иска да предприеме ответни мерки. Следващият въпрос ще бъде как ще реагира (американският президент Доналд) Тръмп. Видяхте реакцията му, когато Китай реши да отговори на мерките", каза Рос.

Преди седмица Китай обяви, че понижава от 25 на 15% митата за внос на автомобили от 1 юли, след като се споразумя със САЩ за намаляване на търговския дефицит. Двете страни бяха на прага на търговска война помежду си.

Ако има изостряне на отношенията, това ще се дължи на решението на ЕС да вземе ответни мерки, допълни търговският министър.

Европейските и американските търговски представители разговаряха вчера в Париж в рамките на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в опит да предотвратят американските мита върху стоманата и алуминия. Очевидно представителите на ЕС не са се съгласили да ограничат вноса си в САЩ.