От днес всички правителствени учреждения в южната германска провинция Бавария са задължени да поставят християнския символ - кръста, във входните си зони, предаде ДПА. 

На научни и културни учреждения като университети, музеи и театри се препоръчва да поставят кръст на входовете си, макар да не са задължени, каза говорителка на баварското министерство на изкуствата и науката. 

"Задължението да се слагат кръстове във входовете важи и за всички учреждения под управлението на министерството с изключение на колежите, театрите и музеите, за които това е само препоръка", посочи тя. 

Законът, въведен от новия премиер на провинцията Маркус Зьодер, бе предмет на горещи политически спорове, въртящи се около ролята на християнството за германската идентичност и дали Бавария не размива границата между държавата и религията.

Католическата църква има силно влияние в тази провинция, която се управлява от консервативния Християнсоциален съюз - сестринска партия на ХДС на канцлерката Ангела Меркел. 

Кардиналът на Мюнхен Райнхард Маркс обаче остро осъди новите порядки и ги нарече опит да се експлоатира кръстът за политически цели. Зьодер и неговият ХСС се надяват да запазят абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент на местните избори през октомври, след като загубиха много гласове, отишли за дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" на националните парламентарни избори през септември м.г.