Бойко Борисов се включи в типичен стил по телефона в сутрешния блок на Би Ти Ви, където гостуваше бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Той го обвини, че отишлото си правителство е подписало в последния си ден с американската компания „Уестингхаус“ за 7-и реактор на АЕЦ, без да има никакви икономически разчети – колко ще струва площадката, колко ще струва целият проект и в крайна сметка произведената ел.енергия.

„Кое ви кара да подписвате нещо и да правите смесена компания, когато нямате нито финансова, нито друга обосновка? Защо излъгахте народа, че „Уестингхаус“ са инвеститори – те не са инвеститори, те са търговци, само продават“, каза лидерът на ГЕРБ.
Борисов каза, че от американската компания идвали и по времето на неговото правителство, но нямали цена на проекта, дори не могли да покажат как изглежда такъв реактор, а само прототип, и той решил да не се бърза. 

На това Драгомир Стойнев попита защо Борисов е спрял проекта Белене. И каза, че той го е загробил.

„Ами, същото е – защото вие бяхте подписали същото (т.е. - неясно, б.р.) споразумение, само че с руска компания за Белене“, каза Борисов. 

„Явно на г-н Борисов му липсват инвестиционни преговори и не разбира“, каза Стойнев. 

Той поясни, че същинското споразумение трябва да бъде подписано от следващото правителство. „Има 20 условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде подписано – каква ще е цената на тока, каква ще е крайната цена, колко ще е лихвата“, каза Стойнев.
Но трябвало първо да има акционерно споразумение, за да получиш финансиране от банка, да отидеш и да кажеш: считаме, че една цена 5,3 млрд. ще ни стигне. „Не можеш да отидеш в банките и да гледаш в тавана“, обясни хода си Стойнев.

Ако не ни устройва, ако не излязат параметрите, всичко приключва“, поясни бившият енергиен министър.

Борисов обаче пак попита защо подписват споразумение, след като не знаят условията, защото всяка българска банка щяла да извади 5-6 млрд., ако заложиш 5-и и 6-и реактор. 

След като връзката с Борисов все пак приключи, Стойнев поясни, че неща като Белене и договора с „Уестингхаус“ се правят заради високотехнологичното бъщене да нацията. 

„Ако ние искаме да сменяваме плочки и водопроводи, да останем една държава на нискоквалифицирани кадри – на камериерки, добре“, мотивира се Стойнев. И каза, че явно не всичко е обяснил добре:

„Всичко зависи дали ние искаме да се развиваме.“