"За мен бе чест да оставя Испания в по-добро състояние от това, в което я намерих."

Това бяха последните думи на Мариано Рахой като премиер на страната.

С тях той на практика призна поражението си, предаде АФП.

И падна след свикания от социалистите вот на недоверие. Против него гласуваха 180 от общо 350 членове на парламента. Това прави повече от половината и в резултат Рахой вече не е министър-председател на иберийското кралство.

Решаващи за свалянето се оказаха гласовете на петимата депутати от Баската националистическа партия (БНП), която обаче не е сепаратистка. Така, макар да гласуваха против Рахой, отцепническите формации от Каталуня нямат заслуга за свалянето му. Решаващи бяха гласовете на радикалната левица от "Унидос подемос" ("Заедно можем").

Рахой отказа сам да подаде оставка и така проправи пътя към премиерския пост на социалиста Педро Санчес, лидера на главната опозиционна сила. Заедно със свалянето на премиера мнозинството гласува министър-председател да бъде Санчес.

В последната си реч като премиер Рахой предварително поздрави наследника си на поста и му пожела да може да каже същите думи за състоянието на Испания след години. След което заяви, че ще признае вота, тъй като е демократ, но така и няма да приеме начина, по който той е бил свикан.

Рахой поздрави наследника си Санчес. Снимки АП/БТА

Вотът на недоверие бе поискан, след като на 24 май съдът в Мадрид осъди 29 бизнесмени и бивши функционери на управляващата Народна партия (НП) на Рахой за различни престъпления, сред които измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията били част от незаконна схема, спомагала за финансирането на партията. Подсъдимите получиха общо 351 години затвор.

Рахой бе премиер на Испания 6 години и половина. Той зае поста в края на 2011 г. При управлението му Испания отбеляза значителен икономически ръст и успя да излезе до голяма степен от тежката финансова и икономическа криза, в която бе изпаднала. Тя бе сред най-засегнатите в света страни.

За първи път в историята на демократична Испания, т.е. от 1975 г. насам, падат премиер и правителство. Досега е имало три вота на недоверие, включително един срещу Рахой. И трите обаче са били неуспешни. Иначе се е случвало да бъдат свикани предсрочни избори.

Лидерът на социалистите Педро Санчес стана премиер на мястото на Рахой.

Инвеститорите: Испания не е Италия

Същевременно политическата криза в Испания не тревожи толкова инвеститорите, отбелязва Ройтерс. Социалистите и другите главни партии в Испания са без изключение проевропейски настроени. И там няма опасност едно управление да се превърне в де факто референдум за или против еврото. Испания е четвъртата икономика в еврозоната след Германия, Франция и Италия.

Педро Санчес е деветият премиер на Испания след идването на демокрацията, последвала смъртта на диктатора Франко през 1975 г.

Не е ясно как ще управлява той. Неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) има едва 84-ма депутати в 350-членния парламент и на тях ще им бъде доста трудно да прокарват законите си.

А редовните избори трябва да се състоят чак в средата на 2020 г., т.е. след две години. Засега не е ясно дали Санчес ще може да свика предсрочен вот. Според много наблюдатели той би искал да изчака до 2019 г., когато ще се състоят избори за Европарламент, както и регионална и местна управа в Испания.

Освен това, ако има предсрочен вот сега, той според повечето проучвания ще бъде спечелен от либерално-центристката партия "Сиудаданос"   ("Граждани"). Макар да е срещу Рахой, тя не подкрепи вота срещу него, тъй като настоява за незабавни избори.

Станишев поздравява Санчес

От Партията на европейските социалисти (ПЕС) поздравиха Санчес за избора му начело на Испания. Президентъ на ПЕС и бивш премиер на България Сергей Станишев заяви:

"Ние горещо приветстваме избора на Педро Санчес, прогресивен и искрен проевропеец, да води следващото правителство на Испания. Той ще промени курса от строгите политики за последните години в своята страна и сме уверени, че заедно с нашето политическо семейство той ще допринесе и за прекратяването на строгите икономии на европейско равнище. Искам да поздравя Педро лично, очаквам да работя с него и да го приветствам в Брюксел."

И Каталуня си има ново правителство

По ирония на съдбата последното действие на правителството на Рахой бе да даде зелена светлина за формирането на регионална управа на Каталуня, макар че начело на нея е отявленият сепаратист Ким Тора. Централната власт в Мадрид на няколко пъти спираше тези опити, тъй като депутатите в автономната област искаха да изберат за министри хора, арестувани за сепаратистка дейност или избягали в чужбина заради същите обвинения, повдигнати от Испания.

Встъпването в длъжност на одобрено от Мадрид каталунско правителство означава автоматична отмяна на член 155. Той отне временно автономията на областта на 27 октомври 2017 г., след като регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост от Испания. След предсрочни избори в Каталуня трите сепаратистки партии, взети заедно, запазиха абсолютното си мнозинство. Те продължават да искат независимост.

Главните парламентарни сили в Испания обаче са против отцепване. При необходимост те отново биха подкрепили задействането на член 155.

Пучдемон: Все още не можем да празнуваме нищо

Всички очакваха реакция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, при който бе обявена независимостта на областта и бе отнета нейната автономия.

"Ако бяхме отмъстителни, можехме да кажем, че сме доволни. Но понеже сме справедливи, все още не можем да празнуваме нищо. Предстоят ни дълга борба и дълъг път, за да победим несправедливостите, които са много и са постоянни", написа той в туитър.

Пучдемон е в Германия, където очаква решени на съда дали да бъде екстрадиран в Испания по обвинения в бунт срещу държавата и отклоняване на публични средства.