Една странна обществена поръчка на Министерство на туризма предизвика дискусии и коментари в социалните мрежи - е ли е направена тя за предизвестен победител. Става въпрос за търга, обявен от ведомството на Николина Ангелкова, за заснемане с дрон на 180 плажа. Стойността му е 49 200 лева с ДДС. Но въпросителните не са толкова за цената, колкото за техническите параметри, на които дронът трябва да отговаря. Ако се съди по описаното от министерството, то плажовете трябва да се снимат през зимата, при минусови температури.

Процедурата е стартирала на 22 май с краен срок 30-и. На 31-и обаче ведомството на Ангелкова решава да удължи срока, тъй като са получени по-малко от три оферти. Очаква се офертите да бъдат отворени на 5 юни. В случай че участник посочи над обявената от МТ цена, ще бъде отстранен, показва още обявлението.

Предметът на поръчката е "Изготвяне на актуален фотографски материал за морските плажове отдадени под наем или предоставени на концесия". Обхваща 180 плажа, а срокът за изпълнение е 30 дни. Критериите са изпълнителят да изготви "висококачествени снимки от заснетите морски плажове на хартия и на електронен носител". Снимките трябва да бъдат оформени в портфолио. Изисква се "максимална резолюция, яркост и четливост, представящи актуалната картина и състояние на морските плажове през активния летен сезон". Произведените материали трябва да са снимани с професионална техника и от професионални оператори. 

Тук идва моментът с техническите параметри, на които трябва да отговаря техниката. Дискусионните са два: скорост на движение при заснемане минимум 100 км/ч и батериите да имат функция за самоподгряване, което да прави възможни снимките и при много ниски температури.

"Невъзможно е да заснемеш каквото и да е било при скорост от минимум 100 км/ч. Да, има такава машина, но материалите от едно такова заснемане ще са неизползваеми за целите, които си е поставило министерството. "

"Като изключим спортните дребосъци, които не могат да качат хубава камера, такава скорост вдигат основно военните дронове на американските въоръжени сили, с които трепят талибани и военни обекти", коментират професионални оператори и фотографи, които управляват дрон.

Недоумяват и защо й е на министърката, ако целта, както се посочва в поръчката, е да се даде актуалната картина за състоянието на морските плажове през активния летен сезон, дронът да е оборудван със самоподгряващи се батерии.

"Това не е необходимо през лятото, по-скоро на дронът ще му трябва фризер за охлаждане, отколкото батерии за затопляне", посочват експертите. - "Освен това в поръчката няма никакви данни за качеството на видеото, което е повече от странно във време, когато има поне пет активни стандарта за видео - full HD, 4К, 6К, 8К...", допълват.

При така зададените странни параметри, вероятно търгът се прави за една точно определена фирма, близка до известна публична личност на длъжност в администрацията, казват в заключение. Клуб Z умишлено няма да посочи името на фирмата на този етап.

Има и още един проблем. Целта на Ангелкова е да се заснеме действителното състояние на плажната ивица - има ли промени на съществуващите плажове и новопоявили се такива. Въпреки че участниците в поръчката ще бъдат задължени да не разпространяват събрания снимков материал, а авторските права върху него да остават за Министерството на туризма, изниква и въпросът имат ли право от ведомството да заснемат хора без тяхно разрешение, сгради и пр.

Кой ще спечели търга, предстои да видим след 5 юни.