Британското правителство обмисля да даде на Северна Ирландия специален статут след Brexit, за да може провинцията да търгува свободно както с Европейския съюз, така и с Великобритания след напускането й на ЕС, предвидено за март 2019 г. Агенция Reuters съобщи новината, като се позова на източник от британското правителство, пожелал анонимност. 

Идеята, която се обсъжда в правителството, е създаването на 16-километрова буферна зона за търговия по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия за местните производители, например фермите за мляко и млечни продукти. Според правителствения източник това е една от обсъжданите идеи, която може и да не е сред тези, които ще бъдат представени на Брюксел. 

Лондон се опитва да намери начин да предотврати ескалация на напрежение между Северна Ирландия, която е в състава на Обединеното кралство, и Република Ирландия, когато физическата граница между двете отново бъде съживена след Brexit.

Хрумването за двойната регулаторна система дошло от Лихтенщайн, който едновременно оперира както швейцарските, така и режимите на свързаното с ЕС Европейско икономическо пространство.

От британския департамент за Brexit заявиха, че вече са предложили "две жизнеспособни бъдещи митнически споразумения" и не коментираха новото предложение. Известните досега предложения съдържат идеи за облекчаване на граничния трафик и създаване на ново "митническо партньорство" с ЕС.

Reuters отбелязва, че на плановете най-вероятно ще се противопостави Северноирландската партия и Демократическата юнионистка партия, които поддържат позицията на британския премиер Тереза Мей. И двете политически сили заявиха, че няма да приемат никакви споразумения в рамките на Brexit, които биха наложили на Северна Ирландия различни от останалите части на Обединеното кралство правила. 

По-рано за възможността за създававе на специална зона на границата със Северна Ирландия и специален статут съобщи вестник The Sun. Според изданието британският министър за Brexit Дейвид Дейвид е разработил план, който предвижда Северна Ирландия да се намира в зона с двойно законодателство - и това ще позволи на регион да търгува свободно както с Великобритания, така и с ЕС.

Говорител на министерството на външните работи на Ирландия отказа да коментира конкретно предложението, но призова Великобритания да се ангажира по-подробно с ЕС по намирането на решение за границата, включително опция, която ще задържи Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

И Великобритания, и ЕС искат да запазят свободното движение на хора и стоки през границите на влизащата в състава на кралството Северна Ирландия и независимата Република Ирландия. 

Излизането на Великобритания от ЕС е предвидено за 29 март 2019 г., а преходният период приключва в края на 2020 г. Brexit предвижда два варианта. При митническото партньорство Великобритания може да събира мита за стоките, влизащи в страната от името на ЕС. При втората идея, за рационализирано митническо споразумение, търговци от предварително одобрен списък ще могат да пресичат свободно границите с помощта на автоматизирана технология.