В Стара Загора преместиха въздуха. Бейската кория вече ще се казва Чорбаджийска гора. 838 местности преминаха през възродителен процес и получиха български названия.

Карталско дърво ще е вече Орлово дърво, Сърдаревото ще е Пъдаревото. Силно рамо на тази инициатива даде мюфтийството. Ама как така, ще речете. Ето така: мюфтийството шумно се разгневи на инициативата и по този начин колебаещите се в мнението си граждани застанаха на страната на покръстителите. На мюфтийството толкова му е работа да се произнася по този въпрос, колкото на днешните общински съветници да преименуват всички топоси.

А защо само местности? Не може ли на територията на Стара Загора някои политици също да се третират с български вместо турски имена. Да речем Волен Желязков, Красимир Номадикоитосезанимаватсовчарлък, Ангел Престъпников, може и Крадлев. Някой ден Джамбаз тепе в Пловдив ще го прекръстят, а Ангел Джамбазки – не.

И защо, след като тепето носи това име по-дълго време, отколкото човекът? А „аязмото“ запазило името си, защото не било турско, а тракийско название. Не е тракийско, гръцко е, но това е дреболия, то и панагюрското златно съкровище е гръцко, пък му викаме тракийско. И правилно, траките са имали добър вкус и са пили вино от вносни сервизи.

Защо мисля, че старозагорци просто преместиха въздуха? Какво си представяте, като чуете Бакаджика – ниски хълмове, които разкриват необятен простор от морето до комините на „Мариците“, здравословен климат, резиденция на Тодор Живков, Вълкана Стоянова, излел е Индже войвода на висок баир Бакаджик… А какво си представяте, като чуете „Гледките“ – кръчма с червени покривки с фабрични шевици, потни сервитьори пренасят овкусителни комплекти от маса на маса, тройка кебапчета, солницата не пуска сол.

Е, през 1985-6 година в Ямбол се пръкна идеята Бакаджика да се нарича Гледките. Не се получи. По същото време в Сливен мислеха име за новия туристически комплекс в Жеравна, като изискването беше то така да залепне към името на селото, че да стане популярно поне колкото него. Измислиха „Златна Ореша“, хубаво име, някой да го е запомнил?

Една от новите атракции в Родопите се казва Орлово око. Защо помаците от село Ягодина, които направиха площадката над пропастта на връх „Св. Илия“ не я кръстиха „Картал гьозю“? Много просто – защото те са български граждани, площадката е в България и няма никакво значение, че хората, които направиха площадката, включително и организират транспорта с джипове до нея, са мюсюлмани.

Имената са си имена – те носят знака на своето време и с това нямат нищо общо нито мюфтийството, нито патриотите с турски фамилии, нито общинските съветници, които може би искат да пренесат проблема от изнервящото забавяне на ремонта в центъра към патриотични войни. Когато старозагорци започнат да наричат Ахча Тахта – Трапезата, ще се извиня, че съм ги заподозряла, че се занимават с пренареждане на въздуха.

Редута.бг