Администрацията на президента Доналд Тръмп готви санкции срещу компаниите, ангажирани в строителството на газопровода "Северен поток 2", съобщи Foreign Policy, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

 
Мерките ще засегнат германски енергийни компании, както и някои европейски. Белият дом разглежда и други възможности да спре руския проект, но засега везните натежават към мерки със санкциите въпреки напрежението в отношенията Вашингтон - Берлин заради търговските мита върху някои метали и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран.
 

"Те няма да се спрат пред нищо, за да блокират "Северен поток", казва по отношение на Белия дом източникът на Foreign Policy. 

Държавният департамент не е коментирал информацията. Оттам само са отбелязали, че компаниите трябва сами да оценят евентуалните последици от участието си в проекта за газопровод. 

"Ние ясно дадохме да се разбере, че компаниите, които участват в руския сектор на енергийни експортни тръбопроводи, развиват активност в бизнес сфера, където рискуват да попаднат под санкции", заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Нойерт.

Газопроводът "Северен поток 2" трябва да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море и е планиран за пускане в края на 2019 г. Капацитетът му се оценява на 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството му започна в Германия през май, разрешение за реализацията му вече даде Финландия, такива се очакват и от Русия, Швеция и Дания.

Няколко американски администрации последователно се противопоставяха на тръбопровода, лансиран за първи път през 2015 г., опасявайки се, че ще подкопае позициите на Украйна, през която се транзитира близо 40% от руския газ за Европа. Американският Конгрес прие законопроект през миналото лято, който направи възможни американски санкции за фирми, участващи в руски енергийни проекти.

 

Много държави от Централна и Източна Европа също се противопоставят на проекта, за който се опасяват, че ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Москва, като удвои количеството природен газ, който влиза директно от Русия в Германия.