Руският държавен концерн "Газпром" е предоставил кредит от 2.142 млрд. евро на компанията оператор на проекта "Турски поток" "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport), съобщи Reuters. Първоначално газопроводът ще бъде финансиран от "Газпром", а впоследствие - чрез емитиране на проектни облигации.   

Заемът се отпуска за попълване на оборотните средства и е с лихва от 3.98%, която може да бъде преразгледана по искане на една от страните. Крайният срок за връщането му е 30 декември 2023 г.

В края на май "Газпром" и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода "Турски поток" за доставки на руски газ до европейските потребители. Месец преди това бе завършена морската част от тръбопровода.

В допълнение към протокола "Газпром" и турската "Боташ" (Botas) сключиха споразумение за основните условия и параметри за строителство на участъка. Подписаните документи позволяват да се премине към практическите стъпки по изпълнението на проекта. Със строителството на сухопътния участък ще се заеме съвместната проектна компания ТюркАкъм газ ташима (TurkAuim Gaz Tasimsa A.S.), която ще бъде създадена на паритетна основа.

Преди време председателят на управителния съвет на руския газов холдинг Виталий Маркелов, съобщи, че "Газпром" преговаря за маршрута на втората линия на "Турски поток" на територията на Турция.

При телеконференция вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев каза, че в най-скоро време компанията окончателно ще опрели маршрута й, чрез който ще се снабдяват с газ страните от Южна и Югоизточна Европа. По думите му сега се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в ЕС и Еврокомисията. Като потенциални пазари той посочи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

 
Междувременно "Газпром" потвърди, че има проблеми, в резултат на ареста на активи, извършен по искане на украинската "Нафтогаз" заради спечеленото арбитражно дело. Миналата седмица украинските власти се обърнаха към швейцарските съдилища да бъдат принудително изискани $2.46 млрд. заради нежеланието на "Газпром" да плати.