Политиката на Белия дом за строги санкции срещу Северна Корея не се е променила, предаде Ройтерс.

Това обявиха от американската администрация дни след като президентът Доналд Тръмп заяви, че вече не иска да използва фразата „максимален натиск“, чрез който КНДР да бъде накарана да се откаже от ядрените си оръжия.

След среща с висш представител на Пхенян на 1 юни Тръмп каза, че режимът на Ким Чен Ун е започнал да сътрудничи повече и че макар санкциите да останат в сила, той ще се въздържи от налагането на нови.

Президентът допълни, че не иска повече да използва термина „максимален натиск“, тъй като двете страни вече „се разбират“.

Попитана на брифинг вчера дали кампанията на „максимален натиск“ ще продължи, говорителката на Белия дом Сара Сандърс отговори:

„Имаме наложени санкции, те са много строги и няма да ги отменим, докато Северна Корея не се денуклеаризира.“

САЩ изтъкват, че с тази кампания и подкрепата на ООН и главните световни сили помагат КНДР да седне на масата за преговори за отказ от ядрените оръжия.

Сандърс допълни, че подготовката за срещата между Ким и Тръмп върви добре. Предвижда се двамата да се срещнат в 4 часа сутринта българско време на 12 юни в Сингапур.

В петък Тръмп заяви, че срещата, която той отмени седмица по-рано, ще се състои. Тогава той прие делегация, която му донесе писмо от Ким.

Сандърс отказа да коментира съдържанието на писмото и „да навлиза в подробности“, но добави, че „чувстваме, че нещата продължават напред и има сериозен напредък“.

„Президентът бива информиран всеки ден за Северна Корея от екипа си от съветници по националната сигурност“, каза тя.

Висши сенатори демократи призоваха вчера Тръмп да не сключва споразумение, което да остави Северна корея с ядрени оръжия, и заплашиха да оставят в сила суровите санкции срещу Пхенян, ако условието не бъде изпълнено.

Чък Шумър – лидерът на демократите в Севана, и демократи от комисиите за националната сигурност огласиха писмо до Тръмп, в което излагат исканията си всяко споразумение да бъде за постояно.

Те настояват и за твърда позиция срещу Китай – главния съюзник на КНДР, за да бъде гарантирано, че Пекин „ще направи всичко възможно да гарантира споразумение, а след това да настоява Северна Корея строго да спазва това споразумение“.

Облекчаването на санкциите по силата на такова съглашение вероятно ще изисква одобрението на Конгреса, който прие мерките срещу Пхенян. За приемането на повечето закони е необходимо одобрението поне на 60 от общо 100 сенатори. А републиканците на Тръмп имат само 51 представители в горната камара. Така че ще бъде необходима и подкрепата на демократи.