В България много се говори за корупцията, но малко се прави. А напоследък съвсем малко се и говори. Вместо това фокусът е изместен върху външната политика - председателството на Съвета на ЕС, Западните Балкани, отношенията с Руската федерация. Време е за реални действия.

С този извод президентът Румен Радев откри международната конференция под негов патронаж "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията". Участници в нея са както председателят на новия орган за борба с корупцията и кокфликта на интереси КПКОНПИ - Пламен Георгиев, и Атанас Темелков, председател на Държавна агенция "Електронно управление", така и редица експерти от Италия, Великобритания, Хърватия и Естония. Представители на двете управляващи политически сили ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче няма.

Въпреки това Радев откри форума с думите, че се радва да види толкова много представители на държавните институции, неправителствените организации, политическите партии.

"Това ясно показва, че в България е налице едно от условията за противодействие  на корупцията – липсата на примирение и липсата на безразличие", посочи държавният глава.

Но също така отбеляза:

"В България се говори много за корупцията, но малко се прави. Напоследък даже още по-малко се говори. Вниманието е насочено в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия и т.н. А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден."

"Закачка" президентът отправи към двама от министрите на премиера Бойко Борисов, единият от които даже вицепремиер - Екатерина Захариева и Владислав Горанов, които защитаваха честта на държавата от публикации в европейските медии покрай председателството, и по-точно твърденията, че България е една от най-корумпираните държави в ЕС. И според външния министър, и според финансовия "усещането за корупция" у нас намалявало и изобщо това явление било възприятие и медийно внушение.

"Няма да споря дали корупцията е реално явление или възприятие. Безспорно е ясно, че нанася огромни вреди на обществото. Тя овладява основни лостове на държавното управление в трите вида власти. Краде от нацията, генерира бедност и престъпност. Ерозира държавата, отблъсква инвеститорите, възпрепятства развитието на икономиката", изброи Радев.

По думите му "специално в България корупцията се превръща в огромна спирачка за развитие на стратегическите цели – икономически и евроинтеграцията.

"Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в иновации, в търсене на подходящия човек в администрацията, който да уреди обществена поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика", даде пример държавният глава.

И в заключение посочи:

"Едва ли останаха наивници, които да смятат, че европейската интеграция може да стане без решителна промяна и без безкомпромисни резултати в борбата с корупцията. Това ще рече широкомащабни законодателни инициативи за прозрачност на собственост, на разходване на публични средства и на вземане на управленски решения."