Държавната украинска компания "Нафтогаз" съобщи за арест на активи на "Газпром" в Холандия по искане на украинската страна. "Нафтогаз" подаде искането пред холандски съд през миналата седмица за активи на дъщерна фирма на руската държавна компания.

Целта на съдебните процедури е "Нафтогаз" да получи дължимите от руския монополист $2.6 млрд. след решението на Стокхолмския арбитраж, постановено през февруари т.г.

Холандският съд удовлетвори исковете на "Нафтогаз", но шест от седемте дъщерни компании на "Газпром", регистрирани в Холандия, отказват да сътрудничат със съдебните изпълнители. Но това няма да повлияе на ареста на активите, се казва в съобщение на пресслужбата на "Нафтогаз". 

Украинската компания смята да използва "всички законни средства и инструменти", за да бъде изпълнено решението на арбитража и да получи присъдената сума. "За съжаление "Газпром" действа недобросъвестно, не изпълнява решението на арбитража, както и заповедите на европейски съдилища", коментира съдебното решение шефът на управителния съвет на "Нафтогаз" Андрей Коболев.

Процесът на принудително вземане на 2.6 млрд. долара от "Газпром" доби практически измерения, заяви на 30 май президентът на Украйна Петро Порошенко. Регистрираната в кантона Цуг в Швейцария, известен като данъчен рай, компания Nord Stream 2 AG (оператор на проекта "Северный поток - 2", 100% принадлежи на "Газпром") съобщи, че вече е получила постановление за замразяване на активи по дълга на "Газпром" към "Нафтогаз". Замразени бяха и акциите на руската компания в Nord Stream AG, оператор на "Северен поток".

Съдебната разпра между "Газпром" и "Нафтогаз" по договорите за транзит и доставка на газ на Украйна започна през 2014 г. Съгласно двете решения на арбитража руската страна трябва да заплати на украинската $2.6 млрд. Решението беше прието на 28 февруари и влезе в сила същия ден. "Газпром" не се съгласи с него, отказа да плати глобата и обжалва в шведски съд.

В началото на март "Газпром" внесе искане за разтрогване на договорите с Украйна за доставки и транзит пред арбитража в Стокхолм. Това означава, че Трансбалканският газопровод, който пренася газ до Румъния и България, а България го транзитира за Турция и Гърция, ще спре.

 
Междувременно руската агенция "Интерфакс" съобщи, че през 2018 година "Газпром" ще съкрати половината от служителите на Wingas, дъщерната му компания в Германия. В Wingas работят 443 души, а до края на годината могат да бъдат уволнени 200-250 души. 
 
 
През миналата година "Газпром" съкрати числеността на персонала на германската си дъщерна компания Gazprom Germania GmbH от 264 на 168 души. През 2018 г. се очакват съкращения на още 40 до 70 души.