8 ядра? Процесорът ви е само с 8 ядра? За доста над 2000 долара от Intel скоро ще предложат достоен ъпгрейд за 2018-та - процесор с 28 ядра.

Американската компания видно иска да изпревари конкуренцията в лицето на AMD и Qualcomm с не една или две обиколки на пистата. Миналата година първите представиха своя "Threadripper" с 16 физически и 32 виртуални ядра, но Intel веднага ги надскочи с 18-ядрения i9-7980XE.

[[nid:54475]]

В края на тази година, съобщи компютърният директор на компанията Грегъри Брайънт, ще излезе и чип с абсурдните 28 ядра, всяко на честота 5 GHz. Колко ще струва не е ясно, но досегашният шампион i9 с 10 ядра по-малко е 2000 долара, така че може да предположим - поне толкова, вероятно повече.

Intel планира и нова серия нискоенергийни процесори от 8-мо поколение с прякора Whiskey Lane - базирани на тяхната 14-нанометрова технология, те ще са оптимални за леки лаптопи, в които няма много място за охлаждане и батерии. А вероятно и за таблети, с което атакуват Qualcomm, засега топ производител на чиповете за мобилни устройства. 

Дали надпреварата ще остане само на брой ядра, едно е сигурно - от това потребителите само печелим.