Изваждането на музикалните състави от структурата на БНР ще ги унищожи, заяви в „Денят започва с култура“ по БНТ Боил Банов. Министърът на културата припомни основната дейност на тези оркестри – звукозапис, и подчерта изключителната важност на тази функция. Според Банов проблемът с ниските заплати на оркестрантите и хористите от Радиото трябва да се реши в самата медия.

В понеделник, 4 юни, музикалните състави на БНР проведоха петия протест срещу недостойното си заплащане. Симфоничният оркестър на обществената медия излезе на площада пред Народния театър и изпълни „Ръченица“ от Петко Стайнов, втората „траурна“ част от Седма симфония на Бетовен и химна на България – защото именно техния запис на „Мила Родино“ използва държавата при всички официални прояви. Изпълнението им на живо предизвика дълги аплодисменти от събралата се публика пред театъра – жест не просто на учтивост, а на съпричастност с проблема на музикантите от Радиото.

„Музикалните състави на БНР създадени основно, за да съхраняват културно богатство – каза Боил Банов пред БНТ. – Те водят изключително сериозна звукозаписна дейност, не са типа концертиращи оркестри – те, разбира се правят и това, и то прекрасно, но тяхната основна функция е да съхраняват [музикалното наследство] за поколенията. И получават обществено финансиране, защото изпълняват обществено-полезна функция.“

Министърът на културата разкри, че за решаването на проблема е водил разговори и с генералния директор на БНР Александър Велев, и с диригентите на съставите. Но уточни, че бюджетът на медията не минава през министерството, за да може да коментира как се разходва – но уточни, че Радиото получава този бюджет, за да поддържа и своите оркестри.

„Не упреквам никого, но когато има такава разлика в заплатите и на едните са така драстично надолу, трябва да се види балансирана ли е политиката вътре“, заяви Банов.

По думите на министъра, решението е директорът на БНР „да си направи хубаво сметката и [да види] от излишъците дали не може да реагира“:

Като направи хубаво сметката и покаже може или не може, държавата също по някакъв начин би могла да помогне. Решението е двустранно, за да може тези хора да получат заплащане, което е адекватно на изключително важния труд, който полагат. Но ключът е вътре [в Радиото]“.

Средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера.

"Площад Славейков"