Плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта "Северен поток-2", се ползват с подкрепата на Австрия.

Това заяви днес руският президент Владимир Путин след разговорите с австрийския президент Александер Ван дер Белен, предаде ТАСС. Путин е на официално посещение в Австрия.

"Ще продължим обсъждането на тази важна тема и с федералния канцлер Себастиан Курц", каза Путин.

Той изрази увереност в добрите перспективи за развитието на икономическите връзки между Виена и Москва.  По негова оценка в момента двустранните отношения "се развиват много добре, възходящо". Той даде като пример факта, че Русия е вторият по големина инвеститор в австрийската икономика след Германия.

"Близо 4 милиарда евро са инвестирали австрийските ни партньори в руската икономика. Над 500 австрийски предприятия работят на руския пазар", изтъкна руският президент.

Русия е много важен пазар за Австрия, преките инвестиции в руската икономика достигат 10 милиарда евро, заяви Александер Ван дер Белен.

Австрийският президент отбеляза, че в отношенията между двете страни "все още има огромен потенциал" за разширяване на икономическите връзки и подчерта сътрудничеството в енергийната сфера. 

Путин посочи, че перспективи за развитие има не само в енергетиката, но и в машиностроенето, дървообработването, транспорта, логистиката. Той припомни, че двете страни имат план, включващ около 20 направления за взаимодействие.

Същевременно руският лидер заяви, че Москва е преодоляла всички трудности, предизвикани от западните санкции, и добави, че тези санкции са вредни и за двете страни.

"Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия", каза Путин.

Ван дер Белен повтори австрийската позиция, че в отношенията с Москва Виена ще действа в унисон с ЕС.

С посещението си в Австрия в началото на четвъртия си президентски мандат Путин избра една от западните страни, които се стреми да поддържа диалог с Москва въпреки различията за руската намеса в конфликтите в Украйна и Сирия, отбелязва ДПА. За разлика от много европейски страни, дясното правителство на Австрия не изгони руски дипломати заради отравянето във Великобритания на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

По-късно днес Путин да разговаря и с австрийския федерален канцлер Себастиан Курц. Той е привърженик на поетапното вдигане на санкциите на ЕС срещу Москва, ако е налице прогрес в уреждането на украинския конфликт. А крайно дясната австрийска Партия на свободата, която е коалиционен партньор на Курц, е още по-явен привърженик на отмяна на санкциите, допълва ДПА.