Милиардерът Андрей Бабиш за втори път положи клетва като министър-председател пред чешкия президент Милош Земан и получи нов мандат да състави правителство, което да сложи край на политическата безизходица, предаде Ройтерс.

Новият мандат на Бабиш може да позволи на комунистическата партия да влезе във властта за пръв път след Нежната революция 1989 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Бабиш, чиято центристка партия АНО победи на парламентарните избори през октомври миналата година, но няма парламентарно мнозинство, управлява служебно от януари, когато неговият еднопартиен кабинет загуби вот на доверие в долната камара на парламента. 

Премиерът трябва да състави правителство със социалдемократите и ще бъде подкрепен и от комунистите - план, срещу който вчера протестираха хиляди чехи.

Още преди президентските избори в страната Милош Земан заяви, че ще даде нов мандат за съставяне на правителство на Бабиш. Опонентът му Иржи Драхош пък обяви, че не би напраил това.

Останалите парламентарно представени партии нямат желание да се съюзят с Бабиш заради обвиненията срещу него в измама с еврофондове, посочват агенциите. Това е причината депутатите да гласуват за сваляне на имунитета му. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.

В началото на януари т.г. доклад на Европейската служба за борба с измамите OLAF установи  нередности с финансирането на негов проект, известен като "Щъркелово гнездо". През 2008 г. милиардерът Бабиш, сочен за един от най-богатите хора в Чехия, прикрил собствеността си върху агроконферентния център, за да получи проекта субсидия от 2 млн. евро. 

По-късно Европейската комисия замрази финансиране за 4.46 милиарда евро (113 милиарда крони) за Чехия, а хиляди чехи излязоха на протест с искания за оставката на премиера Андрей Бабиш, разследван за злоупотреби с европари.

Средствата са за предприемачество и иновации и са замразени за няколко месеца, уточни говорителка на Министерството на финансите. Те са за периода след 2015 година, като предишни финансови решения не са засегнати.