Русия засега не планира изтегляне на контингента си от Сирия, заяви днес президентът Владимир Путин.

Той участва за 16-и път в "пряка линия", по време на която отговаряше на въпроси на избиратели. Тя продължи 4 часа и 26 минути.

Руските сили ще останат в арабската страна, докато това е изгодно на Москва, и в изпълнение на нейните международни задължения. Пребиваването им там е в съответствие с международното право.

"Използването на въоръжените ни сили в бойни условия в Сирия е уникален опит - успяхме да използваме в битки най-модерните оръжия. Да, знаем, че това е свързано със загуби. Никога няма да оставим в беда семействата на нашите другари, които не се върнаха. Това е защита на нашите интереси", каза Путин.

Той припомни, че хиляди ислямистки бойци както от Русия, така и от Централна Азия са се струпали в арабската република.

"По-добре е да ги унищожаваме там, отколкото да ги приемаме с оръжие тук", каза президентът.

Според него пребиваването на руските войски в Сирия допринесло за подобряването на ситуацията там. Той изтъкна, че те се намират в два пункта за базиране, които не нарича "бази". Русия не строи дългосрочни съоръжения в Сирия.

В Сирия е станало ясно как в условията на съвременен конфликт трябва да работят разузнаването, космическите войски, авиацията.

След това президентът премина към руските бойни оръжия. На въоръжение е приет лазерен боен комплекс. До 2019 г. войската ще разполага със система "Авангард", а до 2020 г. - с ракета "Сармат".

Завършени са разработките и на други най-нови въоръжения.

"Тези, които не вярват в това, не вярваха и преди, но това не попречи на Русия да създаде оръжие", изтъкна руският лидер.

Същевременно Путин заплаши с тежки последици "украинската държавност като цяло". Думите му бяха в отговор на въпроса как ще коментира твърденията, че украинските власти могат да се възползват от започващото след седмица световно първенство по футбол в Русия, за да засилят офанзивата срещу проруските сепаратисти в Донбас.

"Но се надявам, че нищо такова няма да се случи", допълни Путин.

Президентът допълни, че войната в Донбас продължава. И обвини властите в Украйна, че не са им необходими избирателите от Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), тъй като те няма да гласуват за онези, които са предизвикали конфликта, т.е. за управниците в Киев.

По-рано той цитира Алберт Айнщайн, когато бе запитан дали ще има Трета световна война:

"Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни."

Малко преди началото на "пряката линия" бяха постъпили над 2 милиона въпроса към президента, предаде телевизия "Россия 24". А на втория час вече бяха 2,3 милиона.

"Разбирането, че Третата световна война ще е край на цивилизацията трябва да ни сдържа от опасни действия на международната арена. След Втората световна война нямаше глобални конфикти, защото между водещите военни държави бе установен стратегически паритет", каза Путин.

Според него опасенията от взаимно унищожаване са важен фактор за възпиране. Необходими са нови схеми за сигурност в света.

Русия трябва да защитава правата си във всички сфери, смята руският лидер. По думите му натискът срещу страната ще свърши тогава, когато на запад разберат, че това е контрапродуктивно.

По света не искат да слушат гласа на Москва, защото виждат в нея конкуренция. Но това е грешна политика на Запада.

САЩ на практика наложиха санкции срещу своите партньори, коментира Путин мерките срещу Москва и руски бизнесмени. Той изтъкна, че западните партньори постоянно говорели в кулоарите "на ухо" за отмяна на ограниченията. Но сега вече започнали да приказват и открито, особено на фона на започнатата от САЩ търговска война.

"Нима европейските партньори на Вашингтон са анексирали нещо?", попита иронично президентът.

Той визира обвиненията срещу Русия за анексията на Крим.

Путин припомни и речта си на конференцията за сигурност в Мюнхен през 2007 г. Тогава той заяви, че САЩ искат еднополюсен свят, но тогава никой не послушал Русия. Сега обаче това станало очевидно за всички.

Зададен бе и въпрос за отравянето във Великобритания на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Ако срещу тях бе използвано бойно отровно вещество, те биха загинали на място за няколко минути. Слава Богу, това не се случи", отговори Путин.

И изтъкна, че и досега на Русия не е даден достъп до Юлия Скрипал.

Той обвини Лондон, че на фона на влошаването на отношенията с Москва започнал да "побърква" руските бизнесмени във Великобритания, най-вече Роман Абрамович. Президентът припомни, че предупреждавал богаташите за последиците. Той заяви, че те е трябвало да държат капиталите си там, където са ги спечелили, т.е. в Русия.

"Нашата задача е да намалим бедността два пъти", увери Путин руснаците.

Преразпределението в данъчната система е насочено към намаляване на броя на бедните, отбеляза той. Според него ресурсите трябва да бъдат разпределяни справедливо.

Това била и една от причините за вдигането на данъците. Практиката показвала, че тези, които имат високи доходи, укриват парите си.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков информира, че тазгодишната "пряка линия" ще има по-различен формат. Телевизия "Россия 24" съобщи, че този път няма да има гости в студиото, откъдето ще се излъчват отговорите. Затова президентът ще посвети на въпросите цялото си време, като ги чете от инсталиран пред него екран.

Песков потвърди, че държавният глава ще може веднага, още по време на предаването, да иска от съответните служители - министри или губернатори, сведения как се решават проблемите, от които се оплаче някой гражданин.

Така и стана. Първият, на когото Путин се обади в ефир, бе министърът на енергетиката Александър Новак. Министърът обяви, че е спряно покачването на цените на бензина, от което много се тревожат руснаците. След него по същия въпрос се включи вицепремиерът Дмитрий Козак.

Един от първите въпроси бе за футбола и започващото точно след седмица световно първенство, чийто домакин е Русия. Знаменитият треньор Валерий Газаев лично помоли Путин да наблюдава развитието на този спорт в страната, както и построените за шампионата обекти. И му пожела да бъде закрилян от свети Георги. Президентът изтъкна, че всички обекти ще бъдат използвани и след първенството. Той изрази надежда, че макар да не показва най-добри резултати в приятелските мачове, се надява националният отбор на Русия да "избухне" по време на Мондиала.

Първата "пряка линия" на Путин се състоя през декември 2001 г. Оттогава такива предавания се организираха всяка година с изключение на 2004 и 2012 г.

Най-дълго време трая предаването от 2013 г. - 4 часа и 47 минути, а през последните четири години - малко по-малко от 4 часа, припомня БТА. През това време Путин отговаря на няколко десетки питания.

Хората в Русия задават най-вече въпроси за социално-икономическите проблеми в страната - в строителството, транспорта, комуникациите, сферите на труда и работната заплата, екологията, жилищното стопанство, здравеопазването и образованието.

Как Русия ще настигне Запада

Последният въпрос по време на "пряката линия" бе какво трябва да се каже на руснаците, за да бъдат мобилизирани за необходимия за страната скок-

Путин веднага припомни индустриализацията в СССР през 30-те г.

"Тогава стоеше въпросът за оцеляването на страната. Светът бе на прага на война. В Германия на власт дойдоха фашистите, в Испания се водеше гражданска война. Същото бе и през 50-те г. Студената война и ядрената заплаха - пак стоеше въпросът за оцеляването", каза господарят на Кремъл.

Той обаче не спомена нито дума за жестоките сталински репресии в двата периода.

"Искам всички ние да разберем, да знаем - ако изостанем в технологичното развитие, не гарантираме икономически ръст, внедряването на нови технологии, ако не свържем страната с пътища и линии за комуникация, можем безвъзвратно да изостанем. Това ще постави под въпрос нашия суверенитет", продължи Путин.

Той обаче допълни, че това може да бъде постигнато само от свободни хора. Което прозвуча твърде необичайно предвид факта, че точно Путин постоянно ограничава свободите на сънародниците си.

Не се е уморил, няма наследник в класическия смисъл

На няколко пъти "пряката линия" преминаваше в блиц интервю. Или водещите задаваха на Путин кратки въпроси, или той вземаше да чете написанитете въпроси. Един от тях гласеше: "Володя не се ли умори?". Това бе явен намек за дългото му управление.

"Не", отговори президентът.

Ето част от въпросите и отговорите:

- Какво правите, когато не знаете какво да правите?

- Автомобилистите си имат един израз - когато не си уверен, не изпреварвай. Цената на грешката е много голяма при хора, които се занимават с моя вид дейност. Затова ако не знам какво да правя, се старая да намеря решщение и да стигна до устойчиво мнение кое е все пак необходимо и целесъобразно.

- Случвало ли се е да се смеете на себе си?

- Често го правя.

- Коя е най-сполучливата шега, която сте чули напоследък?

- Съвсем наскоро едно германско издание написа, че "Тръмп тласка Европа в ръцете на Путин". Това е пълна глупост. Ако се комбинира с по-ранна шега, че Русия е повлияла на изборите в САЩ, сега е смешно да се говори, че в замяна Тръмп дава Европа на Русия.

- Има ли въпрос, на който нямате отговор?

- Ето на вашия въпрос е трудно да се намери отговор. Но ако нямам отговор, се старая да го намеря заедно с моите колеги.

- Кой съвет от баща си предадохте на вашите внуци?

- Да не лъжат.

- Кога повярвахте в Бог?

- Много личен въпрос... Мисля, че всеки се ражда вече с вяра в Бог в душата си. Но веси го разбира по различно време и при различни обстоятелства. По време на Великата отечествена война, когато най-заклетите атеисти са тръгвали в атака, съм убеден, че дори тогава те са мислили за Бог. Има хора, които разбират това без всякакви екстремни ситуации, но ако някой изпада в тях, със сигурност мисли за това.

- Какво трябваше да пожертвате заради президентството?

- Личното ми време. Това е неизбежно. Но всичко това е компенсация на осъзнаването, че се занимаваш с уникална и необходима работа, насочена към подобряване на благосъстоянието на хората и укрепването на най-важното, което човекът има - родината.

- Кои президенти и премиери се обръщат към вас на "ти"?

- Най-вече от страните, където няма разлика между "ти " и "вие" - това е на английски език. С много колеги имам неформални лични отношения - с премиера на Япония, с канцлера на Германия, с президента на Франция. Към чешкия президент Милош Земан се обръщам на "вие" - нормално, той е по-възрастен от мене. С мнозина си говорим на малки имена.

- Подготвяте ли наследник?

- Безспорно винаги мисля за това. Наследник в класическия смисъл нямам. Ще го определи народът, избирателят от Руската федерация.

- Не се ли чувствате самотен на политическия Олимп?

- Не, защото това е този случай, когато сам човек не е воин.