Този обществен дебат е воден години наред след 2005 г. и нито един аргумент срещу строителството на АЕЦ "Белене" не е загубил и грам от стойността си.

Тези, които са на власт от 10 години и които пропуснаха нарочно възможността да се обжалва арбитражът, спечелен от "Росатом" поради практическото отсъствие на България като страна в делото, сега измислят нови "аргументи".

Като например - държавата няма да инвестира нищо повече, няма да дава гаранции, проектът "Белене" ще бъде изцяло частен.

Браво, граждани за европейско развитие на собствения си джоб!

Преди години на няколко пъти продавахме "Химко" - Враца. Най-накрая хитроватият вицепремиер се похвали - "Продадохме го на солиден американски инвеститор..." Така и се оказа - малко по-късно във Враца пристигнаха високопоставени представители на американския инвеститор - г-н Ковальов и г-н Петров... Днес "Химко" ръждясва на края на Враца вече десетилетия... Такава съдба очаква и мегапроекта на управляващите "Белене". Властта знае това, работи за това и - извинете - едва ли работи за това безкористно. "Белене" е силен удар срещу България, но ... дето рекъл Стамболов - "...Майка ѝ на тая България..." Важното е Путин да спре да ни се сърди - поне на някои от нас. И да ни вземе в схемата... А схемата е ясна от 15 години.

Под каквато и да е форма да вземе Москва проекта "Белене", целта няма да бъде само и предимно икономическа - целта е дългосрочното и необратимо поробване на България, поставянето й отново в позиция на руска провинция - сателит. "Белене" може да фалира НЕК, може да изкара от строя АЕЦ "Козлодуй" и "мариците" (ТЕЦ-ове "Марица Изток" - б.р.), може да затвори окончателно кръга на руския енергиен - а оттам и стопански и политически контрол на Москва върху България.

Говорихме и писахме за това многократно през годините. Да оставим настрана поробването на българския народ със заеми - косвени, ако не преки. Да оставим настрана стратегическата стойност на един подобен гигантски файтон като руската "Белене" в епохата след двигателя с вътрешно горене - образно казано. Светът е на прага на революция в енергийните технологии, защото за все по-голямо мнозинство от глобалните елити диктатурата на петрола,  газа и "мирния атом", и притежаващите ги примитивни диктатори, вече не е допустима.

Но това са бели кахъри - България все по-трудно ще върви със света, защото нейните "граждани за европейско развитие + патриоти" все по-тясно я свързват отново с родината на примитивния евразийски империализъм, който е готов да вкара собствения си народ в нова епоха на мизерия, невежество и брутална диктатура, стига да може да завладее обратно изгубеното през "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век" - рухването на Съветския съюз.

Благодарим ти за европейското развитие, Бойко! Ти го обеща на хората и доста от тях гласуваха за теб - затова си и досега на власт. Виж се накъде водиш тези, които ти се довериха. Ще искаш ли отново доверието им? Или ще си го получиш по путински начин? Всъщност това не е въпрос към властта - това е въпрос към българското общество. Ще позволим ли да ни поробят отново тези, които унищожиха българската държава и превърнаха значителна част българския народ в стадо от безпаметно блеещи "русофили"? Докога ще трябва да правим живи вериги срещу продажни проекти като АЕЦ Белене?

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

* Няколко часа, след като беше пубрикуван в социалната мрежа, тексът "изчезна", съобщи самият Огнян Минчев.