One Dance Week 2018 обръща поглед към Литва по време на закриващия уикенд с три впечатляващи представления, носители на най-престижни литовски награди.

Традиционно фестивалът избира държава, която да представи на фокус чрез съвременните феномени в жанра. През октомври на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив излизат "Годос" (12 октомври), Game Over (13 октомври) и "Съвременно?" (14 октомври).

"Годос" е изцяло литовски феномен и отдавна изчезнала от разговорния литовски език специфична дума за „чувство, обвързано с миналото и винаги идентифицирано с жени и техните сънища“. В едноименния спектакъл танцовата компания AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте пресъздават на сцената популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, като към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre, които намират своето тълкувание на „годос“ като „песен на душата“.

Какво се крие под козината на омагьосания върколак? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи късмет, ако вече не вярваме в добрите малки феи? "Годос" е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето. За представлението, което ще видим на 12 октомври в Пловдив, хореографката Бируте Летукайте е носител на две награди Golden Stage Cross за хореография и принос за развитие на съвременното танцово изкуство в Литва.

В събота, 13 октомври, закриващият уикенд на One Dance Week 2018 навлиза в света на магическия реализъм на компютърните игри със спектакъла Game Over. Двамата герои в Game Over прескачат от едно „игрално“ ниво в друго, провокирайки въображението на зрителя чрез танц, визуални ефекти, музика на живо и омагьосания син пуловер от разказа на емблематичния аржентински писател Хулио Кортасар.

Литовският колектив LOW AIR, който стои зад спектакъла, е компания за градски танцов театър, представяща младото артистично поколение в страната. За Game Over те получават Golden Stage Cross Award за най-добър танцов спектакъл в Литва за 2016 г. и Награда на Асоциацията за съвременен танц на Литва за хореография за 2016 г.

Честта да закрие 11-ото издание на One Dance Week заслужено и с много чувство за хумор е дадена на трима литовски изпълнители, които иронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родината си. На 14 октомври от сцената идва въпросът „що е то съвременно изкуство“ със "Съвременно?"

Какво представлява съвременният танц наистина? Как се създава едно такова представление? Кои са задължителните му елементи? Зрителите разбират ли посланието? Трябва ли то да им се обяснява? Най-добрият отговор може да дойде именно от артистите, а публиката на One Dance Week ще го получи от Агне Раманаускайте, Мантас Стабачинскас и Паулюс Тамоле. Спектакълът е носител на литовската наградата Golden Stage Cross – Феномен в изпълнителските изкуства за 2013 г.