Съд в Швеция осъди днес на доживотен затвор узбека Рахмат Акилов, който през април 2017 г. уби петима души с камион в Стокхолм, предаде Ройтерс.

Акилов, който е симпатизант на "Ислямска държава", бе признат за виновен в извършване на терористичен акт, като е извършил пет убийства и е създал заплаха за обществеността. Той бе признат за виновен и в 119 опита за убийство.

При евентуално излизане от затвора Акилов ще бъде експулсиран от Швеция и ще има окончателна забрана да стъпва на нейна територия. Доживотните присъди в скандинавското кралство обикновено биват смекчавани. На практика лицата, получили най-тежката присъда по наказателния кодекс на страната, лежат средно по 16 г. в затвора.

В показанията си по време на делото 40-годишният етнически узбек, кандидат за убежище, каза, че е искал да накаже Швеция за присъединяването й към коалицията срещу "Ислямска държава". На 7 април 2017 г. той открадна камион за бира и прегази хора на оживена пешеходна улица. Загинаха трима шведи, включително 11-годишно момиче, един британец и една белгийка. Ранени бяха 14 души.

"Ислямска държава" така и не пое отговорност за този атентат.