„За разлика от други аз нямам началници нито в България, нито в чужбина. Разбира се, имам само един началник и това е българският народ, който ме е избрал и на когото съм се заклел да служа.“

Думите са на президента Румен Радев пред журналисти в Трявна, след като е бил помолен да коментира упрека от министър-председателя Бойко Борисов, че критикува само управляващите, а не и опозицията, както и че опозиционният лидер е негов „шеф“. 

„Критикувам там, където се вземат решения и се разпределят финансови средства. Ако започне и опозицията да го прави, тогава ще критикувам нея“, добави държавният глава, цитиран от пресслужбата на институцията.

Попитан за обявеното от българското правителство намерение да се поднови работата по отношение на АЕЦ „Белене“ и дали темата е била дискутирана при посещението му в Русия, държавният глава посочи, че реализацията на проекта няма как да се случи без участието на руските конструктори, които са произвели реакторите и гарантират ядрената безопасност и че въпросът е бил обсъден по време на работната му визита в Москва и Сочи.

Президентът "приветства" парламентарното решение от днес, с което бе даден мандат на правителството да търси инвеститор и варианти за рестарт на проекта "Белене".

"Има заявен инвеститорски интерес и българското правителство има своите варианти и рационални идеи. Нека го оставим да събере необходимата информация, да проведе съответните преговори, да направи разчети, да ги представи и едва тогава да съдим рационален ли е проектът, безопасен ли е, изгоден ли е финансово за България и т. н. Затова призовавам да оставим правителството спокойно да си свърши работата“, каза още Румен Радев.