Русия трябваше да участва в срещата на Г-7, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Той направи изявлението си, докато се готвеше да отлети за Канада. В град Квебек тази вечер започва тридневната среща на голямата седморка.

Русия бе член на групата от 1997 г. и тя започна да се нарича Г-8. Москва обаче бе извадена от нея заради анексирането на Крим през 2014 г.

По-рано днес германската канцлерка Ангела Меркел изключи възможността Русия да бъде върната в Г-7 и тя отново да стане Г-8.

Тръмп ще напусне срещата в Квебек още утре, откъдето ще отлети за Сингапур. Там ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни.

Броени минути след изявлението на Тръмп последва коментар от Кремъл.

"Това не интересува Русия. Ние наблягаме върху други формати", заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Междувременно новият италиански министър-председател Джузепе Конте подкрепи призива на Тръмп Русия отново да бъде включена на срещите на Г-7, предаде Ройтерс.

"Съгласен съм с президента Тръмп, че Русия трябва да се приеме отново в Г-8. Това е от всеобщ интерес", туитна Конте от Канада.

Италианското правителство, подкрепяно от антисистемните партии "Пет звезди" и Лигата, вече даде сигнал, че ще приеме проруска линия във външната си политика и също така призовава да се сложи край на икономическите санкции срещу Русия.