Управляващите от ГЕРБ нямат намерение да попълнят състава на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, докато не изтече мандата на всички от настоящия му състав. А това ще се случи в края на годината.

Дотогава 5-членният по закон орган ще заседава в намален състав от 4 души. Причината - Народното събрание през март освободи зам.-председателя на Бюрото Георги Гатев, след като съдът потвърди отнемането на допуска му до класифицилана информация. Това стана по искане на ДАНС и прокуратурата, при това с доста странни мотиви. Сега се очаква Гатев да си потърди правата в Страсбург.

По закон Народното събрание има срок от точно месец, в който трябва да попълни състава на органа, който контролира законността на използване на СРС от специалните служби, ако нечий мандат бъде предсрочно прекратен. Депутатите стартираха процедура за смяна, но тя се оказа по-скоро проформа. Нито една парламентарна група или отделен народен представител не внесоха номинация за мястото на Гатев. 

Повторен старт на процедура по избор така и до момента няма. 

Мандатът на председателя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков и останалите 3-ма членове на органа изтича през декември. Рашков е в обтегнати отношения с ДАНС и прокуратурата не само заради историята с Гатев, но и заради констатациите на бюрото, че има случаи на злоупотреба със специални рарузнавателни средства, както и опити на държавното обвинение и службите за саботират контрола и работата на Бюрото. 

Подобни констатации има и в новия годишен доклад за прилагането а СРС, който бе внесен от Рашков в парламента преди няколко дни. 

 
Приемането на доклада предстои в пленарната зала. Рашков няма как да не бъде поканен.