„Не ми харесва тази идея. Това е поредното търсене на теле под вола.“

С тези думи бившият финансов министър коментира пред Нова телевизия решението на Народното събрание за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ и водените от правителството преговори с нови инвеститори.

Дянков посочи две основни причини за негативното си отношение по темата:

Едната е, че сега се говори за пореден път за китайски инвеститор. Никога и по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор, където и да е в ЕС, да е собственик на такава стратегическа инфраструктура. Просто никога няма да стане.

Втората причина била, че никой инвеститор няма да се съгласи на такъв огромен проект без държавни гаранции – и държавна гаранция за финансирането в началото, и държавна гаранция за бъдещите цени на тока.

И причаната за това е много проста. Това правителство е много възторжено по АЕЦ „Белене“. Какво пречи на следващото правителство, както направи канцлерката Меркел в Германия, да каже изведнъж: „Затваряме цялата ядрена индустрия.“ Това минава през парламента. В момента, в който такова решение мине през парламента, то убива всички предишни договори.

Симеон Дянков цитира собствения си опит, че консултациите с Европейската комисия минават по „по-забулен“ начин:

Отиват държави като България и казват: „Ние мислим да правим еди-какво си. Примерно да рестартираме АЕЦ „Белене“ и имаме интерес от китайски инвеститор.“ На този етап Европейската комисия клати глава и казва: „Като стане това, елате да си говорим.“ В смисъл, те не могат предварително да дадат коментар това дали ще стане или не."

"Две държави са пробвали преди нас това да го направят – Словакия и Унгария. И в двете в момента, в който разговорите са започнали, са спрели. Фактът, че самият Виктор Орбан е дал заден за тази тема, означава, че шансът на България да има такъв инвеститор е нулев.

Дянков уточни, че по принцип за него идеята за АЕЦ „Белене“ е лоша.

За АЕЦ „Белене“ и по принцип за такива много големи инвестиции е много ясно какво трябва да се направи. Или има голям частен европейски инвеститор, който в момента няма, или проектът няма да стане.

Според Дянков няма да се стигне до икономически и финансови разговори с Русия, защото темата ще отпадне преди това.

От финансова гледна точка този път съм спокоен просто понеже няма да се стигне дотам. Много е ясно в Брюксел, че темата „съветска техника с китайски инвеститор да дойде в ядрената енергетика на Европейския съюз“ е малко като срещата на президента Тръмп със севернокорейския лидер.

Бившият финансов министър изрази безпокойство, че с темата за АЕЦ „Белене“ се губи ценно политическо време, „вместо да фокусираме върху теми като чакалнята на еврозоната“.

Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала."

България ще е по-интересна за инвеститорите, ако е в еврозоната, каза Дянков.

„Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж завинаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът.”

Дянков е в София за премиера на книгата си "Накъде върви Европа". Премиерата е тази вечер от 19 часа в Централния военен клуб.