За шума, регулациите и бизнеса:

Оставяйки настрана вечното противостоене бизнес - администрация, в което противостоене за вечни времена ще съм на страната на бизнеса, в конкретния случай със Слънчев бряг и новите активности на вицепремиера Симеонов лично аз заставам на страната на бизнеса, и то повече от категорично.

Причините за това са много и търпеливо поизчаках сезонът да започне и да се сдобия с преки лични впечатления, за да съм убеден в следното:

В заведенията около "Какао Бийч" е създаден продукт от световна класа, който няма дори бегла конкуренция на Балканите и е на нивото, ако не и над него, на най-добрите летни парти центрове в Европа.

Заведенията са обезшумени перфектно и вече не представляват никакъв проблем за спящите гости на курорта. Тук заслугата е на Валери Симеонов, да, и това е чудесно.

И няма нужда да се иронизират имената им - кой нормален човек очаква нощни клубове с музика от цял свят да се казват "Чардака", "Старата лоза" или "Чановете"? Пресолен патриотизъм, от който няма никаква файда.

Логистиката? Нов път с широки тротоари, по които идват стотици млади хора. Българи - готини, шарени, лъскави и усмихнати. Посреща те охранител на паркинга, плащаш десет лева, след което други момчета те насочват къде да паркираш и ти дават визитка на местния ДринкЕндДрайв. 

Заведенията? Зверски весела атмосфера, суперготини хора, учтив и стегнат персонал - от хостесите до охраната на входа. Тиха музика в началото и здрав купон някъде след 1 ч., страхотна програма и хореография в съчетание с яка мултимедия на огромните екрани и много ефекти.

Не видях повръщащи по пода англичани, не видях възрастни немци на по една бира, не видях скачащи от балкони припаднали от пиене скандинавци.

Не видях кордони от бабаити, побоища, бутане и погледи "ти найш ли ма кой съм аз, бе, чшшш".

Видях красиви момчета и момичета, които просто танцуват и се забавляват. И то много. Истински.

Не съм юрист и не разбирам от концесии.

Едни казват, че според ЗУЧК законът е спазен - закрити заведения на 2% от площта на концесията и открити тераси на още 2%.

Други казват, че заведенията били незаконни според ЗУТ - нещо, което пък ДНСК отрече още миналото лято.

Едни казват, че заведенията ги държали мутри. Не знам някой от собствениците да е осъден за нещо. Но съм чел за себе си, че съм бил шофьор на Таки и че плащам протести от името на Пашата, когото не познавам.

Други казват, че е по-добре хората да се занимават със заведения и бял бизнес, отколкото с глупости.

И това не знам.

Знам само това, което написах в началото - има създаден български парти център от световна класа. 

И всеки, който всяко лято си търси нови основания да го съсипе, трябва да е готов да се аргументира много, ама много добре.

Ако изобщо е способен.

Защото най-лесно е да се затвори нещо. Никой частен бизнес няма шанс, ако държавната машина реши да го размаже.

Трудното е друго - да създаваш.

...

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Георги Харизанов. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.