Испания предложи днес да приеме хуманитарния кораб "Акуариус", превозващ 629 мигранти, предаде Ройтерс.

Италия и Малта вече отказаха разрешение той да акостира в техните пристанища.-

"Акуариус" взе на борда си мигрантите от надуваеми лодки и салове край бреговете на Либия през уикенда. Върховният комисариан на ООН за бежанците предупреди, че провизиите на съда са на привършване.

Испанският премиер Педро Санчес, който встъпи нв длъжност едва преди 10 дни, даде указания корабът да бъде допуснат в средиземноморското пристанище Валенсия, съобщиха от кабинета му.

"Наш дълг е да помогнем да бъде избегната хуманитарна катастрофа и да предложим безопасно пристанище на тези хора, за да изпълним задълженията си в сферата на човешките права", заявяват от премиерския офис в Мадрид.

"Акуариус" возеше мигранните, сред които 123 деца без придружители, други 11 деца и 7 бременни жени към Италия. Тя също има ново правителство. Но новият вътрешен министър - крайно десният Матео Салвини, му забрани да акостира на Апенините и заяви, че той трябва да плава към Малта.

Малката островна държава също отказа па приеме "Акуариус", като се оправда, че отговорността е на Италия, тъй като спасителната операция е била под надзора на нейната брегова охрана. Властите в Малта твърдят, ч вече приеват пропорционално повече бежанци, отколкото Италия.

Социалистът Педро Санчес, който свали консерватора Мариано Рахой с вот на недоверие след скандал за корупция, отправи предложението, след като кметовете на Валенсия и Барселона предложиха да приемат кораба.

"Приветствам решението на испанското правителство да позволи на "Акуариус" да акостира във Валенсия по хумватинарти причини. Това е истинска солидарност, приложена на практика, както към тези отчаяни и уязвими хора, така и към останалите страни членки на ЕС", написа в туитър Димитрис Аврамопулос, еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.