Оставката на министъра на социалната политика Бисер Петков свари "неподготвен" вицепремиера Валери Симеонов, докато беше в студиото на "Лице в лице" на бТВ. Симеонов призна, че не е знаел за раздялата на Петков с поста му заради хората с увреждания. Но направи прогноза:

"Може би иде сезонът на оставките. Защото така повече не може да продължава да не се спазва законът".

Контекстът беше различен - а именно битката на вицепремиера с шума по курортите и наличието - според него - на закононарушения - най-вече на плажа "Слънчев бряг - Юг", където са четири от най-оборотните и шумни нощни заведения в курорта. Симеонов миналата седмица сезира и главния прокурор Сотир Цацаров за въпросните заведения и начина, по който са одобрени от Министерството на туризма като "преместваеми обекти". През почивните дни имаше и второ издание на акция "шум" с участието на вицепремиера, сезиран е и регионалният министър Николай Нанков, който обеща проверките на контролните органи в строителството да приключат до края на тази седмица. 

Валери Симеонов обаче отказа да каже значи ли репликата му, че би поискал оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова, както допусна водещата. Заради това допускане последва реплика към нея: "Ако искате да ми вкарвате думи в устата, не сте уцелили събеседника".

Вицепремиерът категорично заяви, че ще се бори по курортите да се спазват законите, защото е поел този ангажимент към хората от туристическия бранш, които - по думите му - го подкрепят напълно. А единствените, които не го подкрепят, са собствениците на заведенията, които Симеонов нарече "бардаци", обединени в своя асоциация.

"Или ще си спазя ангажиментите и ще докарам това докрай, или ще си ходя оттук", заяви Симеонов - "Какво значи да се казва: „Няма да обръщаме Слънчев бряг на пансион"?!. Алооо, има закони“ - продължи той разпалено.

Симеонов отново разказа в подробности за налични, според него, нарушения при допускането на заведения "Какаов плаж", "Единия", "Спалнята" и "Кубинката" (лидерът на НФСБ превежда наименованията от английски език, а понякога ги и транслитерира, защото не са на български - б.р. ). След което обяви, че първоначално си е мислел, че министър Ангелкова е била подведена да разпише документите за функциониране на въпросните барове и дискотеки, които не отговаряли на условията за "преместваеми обекти". Мислел така, докато Ангелкова не започнала да обикаля и да казва, че всичко е наред.

"Аз се боря туризмът да е доходоносен, да облекчим условията за туроператорите и да прокараме действието на закона, да стане законът най-важен, защото беззаконието се е наложило с десетилетия", каза още вицепремиерът. 

По думите му собственици на хотели всяка година връщали пари на клиенти заради оплаквания, че не можели да спят. А въпросните хотелиери нямали никаква вина, че "някой се е разпасал". После пък намекна, че в заведенията се предлагали и "услуги, нехарактерни за туристическия бизнес", макар да не уточни какво има предвид.

Вицепремиерът защити промените в закона, свързани с шума и заяви, че няма нищо против да има и шумни заведения, но ако спазват разпоребдите за шум на открито.