Президентът Доналд Тръмп стисна днес ръката на севернокорееца Ким Чен Ун и приветства началото на едни "страхотни отношения" - важна стъпка в едно необичайно ухажване, което отвори нова страница за най-голямата ядрена сила в света и за най-изолираната такава, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дали ще постигнат успех, разбира се, е много спорно. Американски и севернокорейски дипломати водеха до последно преговори за изчистване на различията по някои от основните въпроси, разделящи двете страни, включително за условията и графика, по които Северът ще предаде ядрения си арсенал, добави американското издание.

Тази първа в историята среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер след десетилетия на остра вражда е началната фаза от процес, който САЩ, Япония, Китай и Южна Корея се надяват да доведе до премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, пише "Файненшъл таймс". 

Срещата на върха, която се проведе 17 месеца след като Тръмп дойде на власт, бе предшествана от период на сътресения, в който двете държави в един момент изглеждаха на ръба на война. Лидерите си разменяха обиди през миналото лято, когато Тръмп нарече Ким "луд", а севернокореецът каза, че американецът е "изкуфял старец", пише британското издание.

Какъвто и да е резултатът от срещата, Ким вече постигна първи успех и реализира амбицията на дядо си Ким Ир Сен да превърне Корейската народнодемократична република в пълноправен играч на международната сцена, пише в. "Монд".

От изолирана и бедна "държава бандит", чиито ръководители са обект на подигравки в чужбина, КНДР става "уважавана" държава и населението ѝ получава изкупление за страданието си в продължение на половин век. По този начин севернокорейците, слабо информирани за повратите на международната политика, може да тълкуват срещата на своя водач с президента на страна, с която са водили кървав конфликт и на която са се опълчвали години наред, пише още френският вестник, цитиран от БТА.