Американският президент Доналд Тръмп нарече "страхотни" историческите си разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур, които завършиха със съвместно споразумение, предаде Би Би Си.

Подписаният от двамата документ включва и обещание от страната на Ким да освободи Корейския полуостров от ядрени оръжия.

Тръмп заяви по-късно, че САЩ ще прекратят военните учения, които предизвикват гнева на Северна Корея. Според анализатори това е очевидна отстъпка.

Във фокуса на срещата в Сингапур бе ядреното разоръжаване и намаляването на напрежението. Тези неща залегнаха в подписания документ. Наблюдатели смятат, че в него липсва същественото, най-вече как ще бъде постигната денуклеаризацията.

На пресконференцията след срещата обаче Тръмп разкри подробности, които не се съдържат в текста.

♦ САЩ ще спрат своите "провокативни" военни учения с Южна Корея, каза той. И допълни, че те са твърде скъпи, а САЩ плащат огромната част от цената. Той иска да види американските войски изтеглени от Южна Корея.

♦ Ким се е съгласил с денуклеаризацията, което бе едно от ключовите искания на САЩ преди срещата. Тя обаче ще бъде подложена на проверка, в която ще участват "редица хора в Северна Корея".

♦ Вождът на КНДР се е съгласил да унищожи  "голям изпитателен полигон за ракетни двигатели".

♦ Санкциите срещу Пхенян обаче ще останат в сила, изтъкна Тръмп и допълни, че "ние не сме се отказали от нищо".

Няколко журналисти попитаха дали Тръмп е повдигнал въпроса за човешките права пред Ким, който оглавява тоталитарен режим със строга цензура и лагери за принудителен труд.

Президентът на САЩ отговори утвърдително, но каза също, че няма да се откаже от описанието на Ким като "талантлив".

"Да, той е много талантлив. Всеки, който поеме нещата в свои ръце като него на 26-годишна възраст и е способен да ги контролира, и ги контролира здраво. Не казвам, че той е добър."

Тръмп каза също, че Ким е приел поканата му да посети Белия дом. Американският президент пък е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът".

По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това.

Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян. Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким.