Хората със сигурност ще заселят Червената планета в бъдеще, обяви пред USA Today главният учен на НАСА Джим Грийн. 

Според него първият човек, който ще стъпи там, вече е роден. Марс е планетата в нашата слънчева система, която е най-подобна на Земята.

"Тази планета може да предложи на човечеството нов живот с нови гледки", отбелязвай Грийн. 

Планът на НАСА е да прати хора до 2040 г. Но има няколко ключови предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

"Трябва да кацнем. В момента НАСА е способна да приземи еднотонно превозно средство на повърхността. За да може да кацне човек обаче, трябва да можем да приземим 10 тона, и то изключително прецизно", обяснява физикът.

Трябва да може и да се излети от Марс - пътуване в една посока е приемливо за роувърите, но не и за хората. Това ще стане в следващото десетилетие.

"Ще ни трябват и костюми - през цялото време. Климатът на Марс е екстремен. Разликата между понеделник и вторник може да е 170 градуса. Средната температура е много под нулата. Атмосферата е основно въглероден диоксид - добре за планети, лошо за хора."

Хората там ще трябва да се справят и с тежките прахови бури. На всеки 26 месеца на Марс е лято и изключително мощните ветрове могат да скрият слънцето за месеци. Нужно е и да се построи цялостна инфраструктура - ферма за храна, къщи. Според учените от НАСА боб, аспержи и картофи ще могат да се отглеждат и в местната почва.