Република Северна Македония е новото име на бившата югославска република, обяви премиерът Зоран Заев, цитиран от АФП.

След него новината потвърди и гръцкият му колега Алексис Ципрас, предаде Ройтерс. Той обяви, че промяната на името ще бъде отразена както в самата страна, така и навън. Според него споразумението ще позволи да бъде направена ясна разлика между гръцката провинция Македония и държавата. Скопие ще трябва да промени и конституцията си.

Малко по-рано днес Ципрас уведоми президента на страната си Прокопис Павлопулос, че Атина и Скопие са постигнали историческо споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името, предаде Ройтерс. Това станало след телефонен разговор днес между него и Заев. Ципрас похвали Македония, че е изпълнила всички гръцки искания, свързани с името.

Ципрас уточни, че названието ще бъде съставно и ще съдържа географско определение. Според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс, един от обсъжданите варианти бил Северна Македония. В крайна сметка е било избрано именно то.

По-късно Зоран Заев направи специално изявление.

"Разрешаването на отдавнашния спор отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. Няма път назад", каза той на пресконференция.

Разногласията за името бяха блокирали усилията на малката балканска страна да се присъедини към ЕС и НАТО, чийто член е Гърция.

Атина и Скопие целят да се споразумеят преди срещата на ЕС в края на юни, макар че всяка договорка ще трябва да бъде гласувана на референдум в Македония и да получи подкрепата на депутатите в двете държави.

Спорът избухна през 1991 г., когато Македония се отцепи от Югославия, като обяви независимост под името Република Македония.

В Гърция има регион Македония, който е родното място на националния герой Александър Велики. Много гърци смятат спора за опит на северните си съседи да се възползват от културното наследство на страната им.

Сред компромисните имена, предложени през годините, са Нова Македония, Вардарска Македония, Горна Македония, а съвсем отскоро - Илинденска Македония.

Повечето гръцки партии обаче отхвърлят използването на името Македония дори с описателни допълнения. Стотици хиляди гърци протестираха през февруари против всякакви компромиси.

Спорът доведе и до 19-месечно търговско ембарго срещу Македония от страна на Гърция през 90-те г. на ХХ век. То приключи с временно споразумение, според което Гърция се съгласи да признае съседката си под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

В Гърция държавата е известна също като БЮРМ или като Скопие, столицата на Македония. Повечето от останалите страни я наричат Македония.

ЕС и НАТО приветстват споразумението

ЕС и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще ѝ даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза, предаде ДПА.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Тя призова страните в ЕС да одобрят начало на преговори за членство с Македония.

София: Новото име не е основание за промяна на граници или претенции

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителствата на Гърция и Македония, се казва в изявление на дипломатическото ведомство в София.

По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване, заявяват от МВнР. Република България е признала Република Македония с конституционното ѝ име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.