След Турция премиерът Бойко Борисов замина за Израел, където участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Йерусалим.

Той похвали българо-израелските отношения, говори, че не трябва да се допуска връщането на ксенофобията и антисемитизма (като пропусна дребната подробност, че най-малко една партия от коалиционния му партньор "Обединени патриоти" е открито ксенофобска и антисемитска). Борисов също така отчете, че близкоизточният процес е в застой и даде за пример визията на България за подобряване на свързаността на страните от Западните Балкани, която можела да се използва и тук.

"Нашите отношения почиват върху ясни принципи на взаимодействие, върху изграденото взаимно доверие и споделените ценности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата съседни района", посочи Борисов.

Българският премиер напомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война. Това се случва благодарение на категоричната позиция на българските граждани, на Българската православна църква, на видни общественици и интелектуалци.

"Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си", изтъкна Бойко Борисов, съобщава БТА.

Днес не трябва да допуска връщането на ксенофобията и антисемитизма, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов благодари на домакина си Бенямин Нетаняху, че призна заслугата на нашите предци за спасяването на българските евреи.

"Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив, посветени на този исторически факт и показващи нашата съвместна признателност", съобщи Борисов.

"Като държава-член на ЕС, а още повече и като председател на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта между Държавата Израел и Палестина", каза още той.

Според него близкоизточният мирен процес е в застой и не намира необходимия импулс да доведе двата народа до споразумение за окончателния статут. Премиерът Борисов посочи, че визията на българското председателство за подобряване на свързаността на страните от Западните Балкани като основен инструмент за преодоляване на различията в региона би могла да се приложи и тук.

"Надявам се този опит да даде резултат за народите и кураж на други региони за преодоляване на конфликтите", сподели той.

"Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма опасност от надигащия се радикализъм и религиозен фундаментализъм в Близкия изток", каза Бойко Борисов.

Според него откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно изключително признание за активната и балансирана политика, която България провежда на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и авторитета на нашата страна.

В българската делегация, която е на работно посещение в Израел, влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.