Американският президент Доналд Тръмп намери днес време и да се закани на канадския премиер Джъстин Трюдо. Дързостта на Трюдо да го критикува "ще струва много пари на народа на Канада", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, съобщава БТА. 

На пресконференция в Сингапур след срещата със севернокорейския лидер Ким Чен Ун президентът на САЩ се спря на последната размяна на остри думи с Трюдо.

Канадският премиер вероятно не е допускал, че Тръмп може да гледа телевизия в президентския самолет "Еър форс уан" и да наблюдава заключителната пресконференция на Трюдо след срещата на Г-7 в Канада, разясни господарят на Белия дом.

"Ние приключихме срещата, наистина всички бяха щастливи и аз се съгласих да подпиша нещо", каза Тръмп.

Той коментира и разпространената снимка на Ангела Меркел надвесена на него, седнал, и останалите лидери наоколо. По този повод имало разни тълкувания, че той се сърдел на Меркел или тя на него, но това не било реалната ситуация.

"Всъщност ние просто си говорехме, цялата група, за нещо странично, много приятелски", обясни Доналд Тръмп. Той призна, че атмосферата на снимката "не изглежда приятелска", но е била "много приятелска".

Днес Тръмп говори и за търговските отношения на САЩ с Канада. "Имаме голям търговски дефицит с Канада. Близо 100 милиарда долара загуба в сделки". Но по данни на службата на постоянния търговски представител на САЩ през 2017 г. САЩ са имали 8,4 милиарда долара търговски излишък с Канада, отбеляза Ройтерс. 

Междувременно търговският съветник на Белия дом Питър Наваро се извини за острите си думи по адрес на Джъстин Трюдо. На публична проява, организирана от "Уолстрийт джърнъл", Наваро казал, че е допуснал грешка и е използвал неуместен език по адрес на канадския премиер. В неделя, след края на срещата на Г-7, съветникът на Тръмп каза, че за такива като Трюдо "има специално място в ада".