Мине – не мине седмица и от телевизионните екрани се появи някой да ни облъчва с остатъчна радиация от "ядрената бомба" Истанбулска конвенция. В понеделник певицата Нона Йотова (която се изявява и като депутатката от БСП) обясни, че за нея документът на Съвета на Европа бил "нещо като края на цивилизацията“.

"Вижте какви ужасяващи неща се случват по света - вземат се деца от нормални семейства, дават се на гей двойки, получава се тотално объркване. Точно за децата трябва да мислим, те възприемат света по библейски начин - мама, татко и аз, говорила съм с психолози. Как ще обясниш това на едно дете?",  певицата политик очерта задаващия се апокалипсис.

Поводът за умозаключението ѝ е решението на пленума на БСП да подкрепи лидерката на партията Корнелия Нинова в позицията ѝ срещу Истанбулската конвенция. Това предизвика нестихващо напрежение с Партията на европейските социалисти (към която принадлежи БСП), защото ПЕС твърдо стои зад Конвенцията.

Месеци след като 32-те страници на един на вид безобиден документ - Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие* - разбуни духовете, ехото от крясъците продължава да отеква. Какви ли не трети полове, преподаване на хомосексуализъм в училище (?!) и пр. страшни неща им се привидяха на някои български политици, на "анализатори“, медии със съмнително качество, а очевидно и на лица от шоу бизнеса (в качеството им и на политици).

Обясниха ни как текстът ще доведе до "ерозиране на традиционните ценности" (според "Обединените патриоти", които са част от управляващата коалиция). Председателката на БСП Корнелия Нинова в национален ефир каза, че „като жена подкрепя конвенцията, но не и като майка“. Българската православна църква призивова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция, която "отваря широко вратите към морален разпад", който "неизбежно води до психофизическото унижощение на човека - до "втората смърт, която е духовната смърт". Срещу Конвенцията беше и СДС.

Ако вярваме на тези хора, 32-те страници ще доведат до същински апокалипсис...

Истанбулската конвенция цели да защитава жените от насилие и дискриминация. Толкова. Ако се чудите, думата "трети" се споменава само два пъти в документа – като става дума за "трети страни“. Използваният термин "социален пол" (превод на gender) се отнася за "социално конструираните характеристики на мъжа и жената - норми, роли и взаимоотношения“ (дефиниция на СЗО). Страните по Конвенцията не се задължават да узаконят някакъв "трети пол", а просто да не дискриминират по този признак. Мозъците на децата няма да бъдат "промивани с джендър пропаганда" (каквото и да значи това). Поне Конвенцията не предвижда такова нещо.

Месец след началото на врявата процесът на ратификация на Конвенцията бе замразен за неопределено време. Сега чакаме Конституционният съд да се произнесе дали тя противоречи на основния закон.

Каква е поуката след половин година словоизлияния на “експерти” по семейни ценности, европейско право и политици?

Първо, закони и международни ангажименти не се приемат тихомълком. Управляващите очевидно бяха решили да ратифицират Истанбулската конвенция, без да обяснят какво и защо смятат да направят и да насочат разговора към насилието над жени, превенция за което трябваше да бъде Конвенцията. Няколко членове на кабинета (основно жени) бяха оставени сами да обясняват в телевизионните студия за какво става въпрос, и то постфактум.

Клетият документ беше експлоатиран от политици от всякакви партии. И в крайна сметка у значителна част от хората остана убеждението, че става дума за далечен и неразбираем проблем, за “налагане” на нещо чуждо. Страшно ще е, ако за гражданите, които застанаха срещу Истанбулската конвенция, боят, изнасилването и унижаването на жената е приемливо, стига да се случва в семейството.

Управляващите от ГЕРБ дадоха заден и замразиха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Не само защото коалиционните партньори решиха да вдигат шум. А защото се уплашиха, че ще загубят гласовете на “консервативния електорат”.

"Конвенцията е инструмент в политическите битки не само в България", каза още през януари Бриджит О'Лъфлин, изпълнителен секретар за мониторинговия механизъм на Истанбулската конвенция към Съвета на Европа. "На много места се казва, че с нея искаме да въведем неща, за които хората не са готови. Например страните да признават еднополови бракове, третия пол… Не съм напълно сигурна откъде идва това", добави тя.

Очевидно е – от кръговете на тези, които имат интерес от изкуствени дебати и разделение в обществото по на практика несъществуващи проблеми. За да трупат подкрепа от хората, чиито страхове експлоатират. И за да може изкуствено създадената паника да отклони погледите ни от съществени въпроси – енергийна диверсификация, странни сделки, сключени на тъмно, корупция, неосъществена съдебна реформа…

Какъв изобщо е смисълът да се бъркаме в живота на другите и да отказваме упорито да признаем, че любов може да съществува не само между мъж и жена, е съвсем друга тема. Колко точно е нелепо твърдението, че се “вземат деца от нормални семейства, дават се на гей двойки” (не се знае какво точно има предвид авторката на това твърдение) и това влияе зле на възприемането на света по “библейски начин”, може да си отговорим лесно. Може би по-добре би било да се възпита едно дете с бой и заплахи...

Подобни изкуствено създадени скандали са в центъра на политическия живот у нас не от днес или вчера. И ще ги има, докато има кой да се връзва на такива нелепости.

*Истанбулската конвенция е приета от 2011 г. от Съвета на Европа. До момента сред държавите в Съвета, които не са членки на ЕС, подпис под документа не са сложили само Русия и Азербайджан. Държавите членки на ЕС, ратифицирали окончателно документа, са 18 от 28. Конвенцията е приета и от страни извън ЕС като Турция, Сърбия, Черна гора и т.н.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".