"Като дръпнем чертата се оказва, че г-н Делян Славчев Пеевски или е един от най-проверяваните и най-чистите хора в страната, или има много добри адвокати и счетоводители".

С това изказване на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев може да се обобщят резултатите от двете проверки, които комисията извърши по сигнали срещу депутата от ДПС. Едната бе по линия на корупцията, а другата - на конфликта на интереси. И двете "претърпели пълно фиаско" (по изказване на самия Пеевски).

Оказва се, народният представител и медиен издател е и един от "най-големите данъкоплатци в държавата".

Предвид създалата се ситуация

Днес Пламен Георгиев даде пресконференция, за да отчете свършеното от конституирането на комисията на 23 януари досега. Тя била планирана за след месец, "но предвид създалата се ситуация и очевидния медиен интерес" избързал. А създалата се ситуация е следната:

В началото на юни председателят на КПКОНПИ бе гост-лектор в международна конференция под патронажа на президентството, посветена на борбата с корупцията. И бе прекъснат насред изказването си с въпроса "какво стана с нашия сигнал срещу Пеевски". Питането дойде от председателя на УС на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Пламен Георгиев отговори краткото : "Сигналът е отработен и приключен". 

При последвалия медиен интерес стана ясно, че "отработването" и "приключването" са станали в рамките на три месеца (от подаването на сигнала на 23 януари), а Георгиев обеща специален брифинг за подробностите. Които бяха дадени днес.

В сигнала на БОЕЦ се казва, че никой не проверява Пеевски, че прокурори са извършили престъпление и че той не е имал пари да си купи вестниците, изброи Пламен Георгиев. Всъщност, в сигнала си от БОЕЦ се жалват, че депутатът започва да придобива и оповестява собственост в края на 2015 г. (преди това в имотните му декларации имаше само един стар "Опел" и спестявания от депутатската заплата, б.р.) и недоумяват, защо прокуратурата се позовава на стари проверки от 2014 г., за да откаже да извърши проверка.

14 години назад

По казуса от КПКОНПИ са работили така: изискали са всички прокурорски постановления (5 на брой) по сигнали по линия на Пеевски, както и информация за всички данъчни проверки и ревизии, направени на депутата (общо 6 на брой).

По отношение на данъчните проверки, такива са правени за период от 14 години - от 1 януари 2003 г. до 31 декември 2017 г., са посочили от Национална агенция по приходите (НАП). Разлика между купеното и декларираното като доход нямало, отчете Георгиев.

"Едва ли не се усъмнихме в данъчните ревизии и поискахме от лицето (Делян Пеевски) допълнителни данни", продължи разказа шефът на КПКОНПИ.

Пеевски изпратил по пощата исканата информация за доходите си, а от КПКОНПИ установили, че тя съвпада с ревизиите на НАП. И в следствие Пламен Георгиев заключи:

"Като дръпнем чертата се оказва, че г-н Делян Славчев Пеевски или е един от най-проверяваните и най-чистите хора в страната, или има много добри адвокати и счетоводители. Това лице плаща огромни данъци. Този човек е един от най-големите данъкоплатци в държавата". 

На въпрос считано от кога плаща такива големи данъци, Георгиев се позова на данъчната тайна. От НАП му забранили да споменава всякакви цифри и числа, било то и години.

От отчета на Пламен Георгиев стана ясно и че комисията е разгледала всички прокурорски преписки и откази от образуване на досъдебно производство и просто ги е препотвърдила. Тези преписки по петте сигнала са били разглеждани и от по-горни инстанции в прокуратурата. КПКОНПИ нямала право да ревизира актове на държавното обвинение или на НАП. И затова е "приключила" сигнала на БОЕЦ срещу Делян Пеевски.

В обществен интерес

Що се отнася до конфликта на интереси - резултатът е същият. Такъв при депутата не е бил открит.

Поводът за тази проверка бе законодателната инициатива на медийния издател, който в началото на февруари, заедно с още няколко народни представители от Движението, внесе изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения с мотива изсветляване на собствеността и финансирането на медиите и разпространението. В КПКОНПИ бе препратен сигнал, че Пеевски е в конфликт на интереси като издател на вестници и сайт.

КПКОНПИ трябваше да приключи с тази проверка на 23 май, но, оказа се, експертите на комисията са поискали още един месец отсрочка заради сложността на казуса. Днес стана ясно, че експертите са готови: според КПКОНПИ законодателната инициатива на Пеевски не цели личното му облагодетелстване като медиен собственик, защото "цели оповестяване на публична информация кои са собствениците на медиите". Затова проверката е прекратена.

"Мисля, че е в обществен интерес да се знае кои са собствениците на медии", каза по повода Пламен Георгиев.

"Съвесем несправедливо бяхме обвинявани, че не извършваме никакви проверки", каза в заключение председателят на КПКОНПИ. И отчете по какви сигнали са работили още от комисията:

Цветан Цветанов, Филип Златанов, Мирослав Найденов - нямат необяснени доходи. Петър Москов, Румен Овчаров, Румяна Ченалова  - също. Имуществото на показно арестуваната кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се проверявало в момента, по казуса с Иво Прокопиев - "всичко е в съда", а Волен Сидеров - извършил е нарушение, но не и по новия закон за КПКОНПИ. 

Стана ясно и че комисия "Антикорупция" най-сетне е започнала проверка на Евелин Банев - Брендо. Той бе осъден в България, Италия и Румъния. От КПКОНПИ многократно изпращали запитвания до правосъдното министерство има ли Брендо влезли  в сила присъди зад граница. Отговор дошъл едва през ноември м.г. През април Брендо бе осъден у нас за разпространение на наркотици и пране на пари, но междувременно се оказа безследно изчезнал. Комисията е поискала запор на имуществото на негови близки за 28,7 млн. лв.

Иначе КПКОНПИ е получила 213 сигнала до момента по линия на противодействието на корупцията, като е излязла с 68 решения по тях. За конфликт на интереси производствата са 45, установен конфликт на итереси има в 7 от случаите.