Интеграцията на ромите е провалена, такава на практика няма, но ромите трябва да спазват закона. Такава е философията на Обединените патриоти, след като парламентът обсъди и отхвърли вчера мониторинговия доклад по изпълнението на стратегията за интеграция на ромите.

Делът на ромите в българското население е 9.94% - най-висок относителен дял в ЕС, отбеляза преди няколко години в доклад Европейската комисия. Макар че при преброяването през 2011 г. като роми се определиха 325 343 души, техният реален брой е много по-голям, като оценките са, че действителният им брой е близо 800 000. Средно за Съюза ромите са 1.18% от населението. 

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов бе най-гласовит от парламентарната трибуна вчера, заявявайки, че интеграцията е провал и такава на практика няма по отношение на ромското малцинство. Пред Клуб Z след гласуването той обясни какво предлагат Обединените патриоти като алтернатива - нова политика или нов законопроект.

"Нямаме законопроект, трябва да се смени принципа. Трябва да има политическа воля да се смени този принцип, където се дават пари без резултат. Пари се дават срещу резултат. не можеш да даваш пари за ромите, след като те не искат да се интегрират. Това е социален номадизъм - това са социални групи, които ползват произведеното в обществото, без да влагат нищо в него", заяви Станилов пред Клуб Z.

На въпрос дали има начин тези хора все пак да станат по-пълноценна част от обществото, депутатът отговори:

"Значи, ние не можем да ги направим нито турци, нито българи, нито арменци, нито евреи. Трябва да ги принудим да водят стационарен живот и да спазват законите. Стацинарният живот означава да произвеждаш продукт

"Думата "принудим" предполага обаче някакви законови мерки или нова политика, г-н Станилов."

"Политиката се нарича по следния начин - "всички са равни под закона". И второ, пак по асоциация - дължината на моркова трябва да е равна на дължината на пръчката", перифразира той съпругата на Томислав Дончев за втори път.

Според Станилов законът в цяла Европа не се спазва за малцинствата, защото Старият континент е "жертва на политическата коректност", след като за едни се прилага по-меко.

На директен въпрос какво тогава е решението на Обединените патриоти, Станилов призна:

"Конкретно решение ние нямаме. Просто искаме да принудим властта, която сега и ние сме, да ги принуди да спазват закона."

"Добре, това е свързано с реформа на съдебната система и системата за опазване на вътрешния ред - т.е. на МВР. Не е ли така?"

"Така, но... аз задавам въпроса на вътрешния министър - г-н министър, не може трима цигани да набият един полицай, който е въоръжен, който е властта на държавата, да го набият и да му вземат пистолета. Значи той трябва да бъде инструктиран кога и как да се съпротивлява и по какъв начин. Министърът отговори - те не са инструктирани. Ами инструктирайте ги", заключи депутатът.