Местните власти да имат право с решение да създават "звено за контрол по изпълнението на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата" - такава законова промяна са внесли днес двама депутати от властта - зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Емил Христов и колегата му патриот Искрен Веселинов (ВМРО).

Промяната в Закона за местната власт и местната администрация се появява, въпреки обещанията на управляващите за повишаване на капацитета на МВР в общините, където има недостиг на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село". Предложенията са внесени и въпреки съществуващата и сега законова възможност общините да организират своя "Общинска полиция" - по договор с МВР. От последната опция обаче - става ясно от мотивите към поправката - са се възползвали само "по-богати" общини - точно 9 на брой, след които е и София. Причината е, че била скъпа издръжката на тези полицаи от общинските бюджети, твърдят Христов и Веселинов. 

Въпросните общински звена, измислени от двамата депутати от мнозинството, ще могат да се създават с решение на общинския съвет под формата на общинско предприятие или като част от администрацията на общината.

Служителите да минават на курс за обучение по програма на МВР и да имат право да изискват лични документи на гражданите, да глобяват при нарушения на местните правила в описаните случаи и дори да имат право временно да задържат нарушители на място, докато се появи "официалната" полиция, предлагат избраниците от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Общинските служители ще могат и да наказват административно, и да издават предписания за възстановяване на нанесени щети, въпреки предхождаща глоба - в случай че законопроектът бъде приет. Тези цивилни наместници на общината ще могат и да "призовават" граждани в служебните си помещения, когато "това е необходимо". Кой и как преценява въпросната необходимост и какви са критериите за наличието й - не става ясно от предложените текстове.

Вносителите на поправките в закона презюмират, че ако предложенията им бъдат приети, новите звена нямало да натоварят повече общинските бюджети - защото описаната работа може да се върши от служители на съществуващи и сега звена по контрол, инспекторати и т.н. Освен това депутатите сами признават в мотивите си, че даването на практика на частични полицейски правомощия на общински служители ще облекчи органите на МВР в работата им и последните щели да могат да се съсредоточат върху битката с битовата престъпност и наркотиците. В предложенията е описано и как, ако желаят, общините ще продължат да имат право на "Общинска полиция", чието формиране е описано в Закона за МВР. 

Депутатите имат и нови идеи за контрол на движението по пътищата. В същия законопроект се предлага да се създаде възможност цивилни служители да снимат с камери на пътя и да налагат глоби. Мястото за контрол ще се обозначава с пътен знак, като е предвидено то да бъде анонсирано и на интернет страницата на общината. Промените предвиждат създаването на общинска автоматизирана система за контрол на пътя и видеонаблюдение. Освен това идеята е общините да имат достъп до информационните масиви на МВР - за да могат да съставят актове. Тези предложения са мотивирани с много пътнотранспортни произшествия у нас. 

Само преди няколко месеца Народното събрание даде възможност на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми с подобни мотиви - за по-добро опазване на обществения ред и на общинската собственост. И за тези идеи, макар и вече приети, имаше критика, че практически дублират функции с тези на МВР. В момента тази част от Закона за частната охранителна дейнност е в Конституционния съд - и президентът Румен Радев, и главният прокурор Сотир Цацаров пратиха текстовете за проверка за противоконституционност.