Шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото приема констатациите в доклада на главния инспектор на министерството на правосъдието на САЩ Майкъл Хороуиц относно поведението на службата по време на разследването за имейлите на бившия кандидат-президент Хилъри Клинтън. Той добави, че при всякакви нарушения на агентите ще се търси отговорност, предаде Ройтерс.

Рей говори на брифинг за медиите. Той каза, че приема доклада на главния инспектор, но подчерта, че не смята, че разследването на бюрото е било повлияно от политически пристрастия.

"В доклада действително се констатира правене на погрешни преценки, нарушения и дори пренебрегване на политиката на бюрото, както и вземане на решения, които, разполагайки с предимството да погледнем на тях от дистанцията на времето - не са били най-правилните", каза Рей.

Кристофър Рей.

Фокусът на доклада на главния инспектор е върху публичните изказвания на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми за използването от Клинтън на частен сървър за имейл, вместо този на Държавния департамент, докато е била държавен секретар.

През октомври 2016 г. Коми изпрати писмо до Конгреса, в което обяви, че разследването срещу Клинтън се подновява, защото са били открити нови имейли - нещо, което според Клинтън е допринесло за загубата й на изборите. Два дни преди изборите на 8 ноември Коми заяви, че ФБР не е открило никакви доказателства за престъпление в новите имейли.

Шефът на кампанията на Клинтън Джон Подеста заяви пред Ройтерс, че "докладът без съмнение показва", че Коми е постъпил несправедливо към Клинтън, като е обявил новини около разследването в разгара на предизборната кампания, а в същото време не е обявил съществуването на разследването за намеса на Русия, което започнало в края на юли 2016 г.

След като заключенията от доклада бяха обявени, Коми публикува статия в "Ню Йорк таймс".

"През 2016 г. екипът ми се сблъска с извънредна ситуация - нещо като наводнение, което се случва веднъж на 500 години - без никакви полезни варианти и изправяйки ме пред едни от най-трудните решения, които някога ми се е налагало да вземам", пише той.

В доклада се казва, че когато малко преди изборите през 2016 г. е обявил, че подновява разследването срещу Клинтън, Коми е допуснал "сериозна грешка в преценката си", но че в действията му не личат политически пристрастия с цел да се повлияе на изборите; не се оспорва и решението на Коми да не се повдигат обвинения на Клинтън.

Докладът на Хороуиц е силно критичен към двама служители на ФБР, Питър Стързок и Лиза Пейдж, които си разменили силно политизирани имейли. Според доклада това е хвърлило сянка на съмнение върху ФБР и е създало усещане за пристрастност.

Пейдж пише на Стързок: "Тръмп никога няма да стане президент, нали така? Нали!" А той й отговаря: "Не. Няма. Ще го предотвратим."

В доклада бюрото е критикувано, че има едномесечно забавяне между момента през септември 2016 г. (26 септември), когато били намерени новите имейли на Клинтън, за които тя използвала частен сървър, и момента в края на октомври, когато ФБР най-накрая получило съдебна заповед да ги прегледа за нови доказателства, а изборите вече наближавали.

Стързок е един от редицата служители на бюрото, които не са се задействали навреме.

"Бездействието на ФБР е криело потенциален риск от сериозни последствия", се казва в доклада. Там се отбелязва, че няма никакви убедителни доводи, които да обяснят забавянето.

Добавя се, че главният инспектор изразява силно безпокойство заради решението разследването за намеса на Русия в изборите да се приоритизира за сметка на продължаването на разследването за имейлите на Клинтън, при положение че са били открити новите имейли.

Адвокатът на Стързок заяви, че в доклада има някои погрешни заключения и че няма никакви доказателства политическите възгледи на клиента му да са повлияли на разследването за Клинтън.

Пейдж е напуснала ФБР в началото на май тази година.

Рей заяви, че някои от посочените в доклада действия са отнесени към дисциплинарния отдел на ФБР, но не пожела да уточни колко служители може да бъдат наказани.