Премиерът Бойко Борисов да гарантира етническия мир в държавата на фона на промяната на наименованията на обекти в Старозагорско и закона за българския език, написан от Обединени патриоти.

За това призова в студиото на Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

"Хората, които официализираха езика на омразата, точно те да въвеждат правила и езикова полиция за българския език...", посочи Йордан Цонев.

Във въпросния проектозакон управляващата коалиция ОП предлага санкции за неспазване на книжовните езикови норми, но и не само: да не може да се наема на работа лице, което не говори български език, да не се дава гражданство на хора, които също не го владеят и пр. Въпреки че "патриотите" твърдят, че законът засяга само държавните институции, в него прозират норми, които касаят и частния сектор.

Цонев разказа и как при посещения при избиратели на Движението, мюсюлманското население споделяло притесненията си да не се реанимират действия от времената на Възродителния процес - като смяната на името Ахмед например.Тези притеснения били базирани на офанзивата, която Община Стара Загора предприе спрямо наименованията на различни обекти в града - да бъдат прекръстени с български имена.

"Апелирам към българският министър председател, който декларира, че е пазител на мира - това терминира етническия мир, да каже на областния управител на Стара Загора да отмени решението на общинския съвет", обърна се Цонев към Борисов.

Депутатът обяви и че партията му ще подкрепи готвения от левицата нов вот на недоверие. Този път ще е на тема "сигурност". 

"Вотът на недоверие ще го подкрепим, ние сме опозиционна партия. Сектор "сигурност" беше темата, за която настоявахме при предходния вот. Така че радвам се, че БСП осъзнаха най-сетне, че сектор "Сигурност" е пробит", припомни Цонев, че от Движението настояваха именно сигурността, а не корупцията да е тема на предходния вот.

По думите му "пробив" има в цялата система и даде пример с НЗОК:

"Има Плочев, няма Плочев, болен Плочев, здрав Плочев. Има отказ от реформи във всички сектори. Няма места в детските градини, образованието не е реформирано, има над 50 университета, а се чудят студентите като завършат къде да отидат да работят".

Неизбежно Йордан Цонев трябваше да коментира и пресконференцията на председателя на комисия "Антикорупция" Пламен Георгиев от четвъртък. На нея Георгиев обяви резултатите от две проверки, направени на депутата Делян Пеевски по сигнали - едната за престъпления, а другата за конфликт на интереси. И при двете КПКОНПИ не открила нередности от страна на Пеевски. В следствие на което Пламен Георгиев извади заключението, че Пеевски или е най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители. 

На въпрос към Цонев кое от двете е вярно, отвърна:

"Бих казал и двете. За да си плащаш данъците, трябва да имаш добри счетоводители и адвокати, не всичко можеш да знаеш"

Водещият реплекира, че като че ли хората не вярват особено на резултатите от тези проверки. А Цонев отвърна:

"Кога ще повярват - като ги извършват Атанас Атанасов и Христо Иванов? Тогава пък аз няма да повярвам".

Депутатът от Движението отрече и твърденията на бившия съратник на Пеевски - подсъдимият беглец в Белград Цветан Василев, който също даде в четвъртък нещо като пресконференция - но в YouTube.

"Един обвиняем, който се укрива от правосъдието, да раздава правосъдие..", лаконичен бе Цонев.