На всеки един мач на Световното има по 11 души, свързани със съдийството. Това са рефери и хора, които им помогат. Никога досега на футболен турнир не е имало толкова много длъжностни лица, свързани с арбитърството.

Причината е въвеждането на системата за видеоповторения (VAR), за която се грижат цели четирима съдии. Но нека караме поред.

На първо място, имаме познатото каре, хората, които ръководят един мач и всички на стадиона и по телевизията виждат - главен съдия, двама асистенти и четвърти. Има резервен рефер - страничен. Станаха петима.

Това са съдиите и свързаните със съдийството на мача Русия - Саудитска Арабия.

След това е ред на позицията мач комисар. Човекът, който я заема, има административна роля. От много време насам вече на международно ниво съдиите попълват протокола от дадена среща по електронен път - на таблети. Комисарят прави това - точка по точка, а реферите само се разписват накрая с уникални лични кодове.

Идеята да не изпълняват вече описаната функция е да мислят само за мача и за нищо странично.

Което е причина, според ФИФА и УЕФА, да разполагат и с генерален кооординатор. Той е нещо като делегат - поделя определени функции с него. Държи връзка с шефа на стадиона, на охраната, с медицинския екип... Координира и огранизира, бъдейки близо до арбитрите.

И стигаме до отговорниците за VAR. Те са четирима - съдийски видеоасистент, просто асистент, отговорник за засадите и помощник VAR. Те гледат мача от специална стая (или ако предпочитате - кабина) на стадиона, където разполагат с няколко монитора и видео. Във всеки един момент могат да видят дадена ситуация от няколко гледни точки благодарение на камерите, които снимат мача.

В двубоя на откриването не видяхме използване на VAR, но това може да стане още днес. Знаете как се случват нещата от срещи в първенствата на Италия, Германия и в турнирите за двете купи в Англия.

Съдиите контактуват помежду си с радиовръзка. Ако се стигне до спорна ситуация, главният съдия може да бъде уведомен от всеки един от асистентите си, че е добре да се спре играта и да се прегледа положението - от тези в кабината. Може и сам да стигне до този извод. По същото време и зрителите на стадиона ще наблюдават това, което и той - на гигантските екрани.

Така ФИФА смята, че грешките на реферите ще бъдат сведени до минимум. Ще видим.