Испания и Португалия направиха 3:3 в един от най-интересните мачове от първата фаза на Световното в Русия. В голям иберийски сблъсък двата тима показаха, че мачовете от вчера и днес са били само за разгрявка.

Кристиано Роналдо заби хеттрик, като се разписа от дузпа, свободен удар и от игра. Испания губеше с 1:2, но направи пълен обрат и беше близо до победата, ала Кристиано не позволи това да се случи с брилянтно изпълнение от фаул за 3:3 в края.

В добавеното време пък победата можеха да вземат "мореплавателите".

Съперниците са фаворити в група В, другите тимове в която са Иран и Мароко, завършили 1:0 по-рано днес.

Зрелищният удар на Иско, при който топката срещна напречната греда и тупна на голлинията.

Ролите бяха ясни още преди първия съдийски сигнал на стадиона в Сочи. И двата тима бързо влязоха в тях - Испания да владее топката, а Португалия да разчита на здрава защита и контри.

Роналдо даде "тон за песен" още в 4-ата минута, когато проби в наказателното поле на "Ла Роха" и си изработи дузпа (долу), която реализира сам. Тимът на Испания, който изживя истински трус ден преди откриването с уволнението на подписалия с "Реал" (Мадрид) треньор Юлен Лопетеги, не се смути.

Атаките на Диего Коста и компания ставаха все по-опасни. В 24-ата таранът изравни в акция, при която се видя, че фаулира Пепе с лакът. Съдиите, отговорни за системата VAR обаче, явно прецениха, че нарушение няма - 1:1.

В 44-ата Роналдо направи 2:1 след груба грешка на Давид де Хеа - топката мина през ръцете му при удар на нападателя.

След почивката освен че продължи да владее топката, Испания вдигна и оборотите. Португалия пък прекалено много допусна съперника в полето си, а и спря с контрите, които правеше сполучливо преди антракта.

А персоналното надиграване между Диего Коста и Роналдо продължи - след заучено положение бразилецът с испански паспорт изравни (долу). 

Пълният обрат дойде много скоро със страхотен гол от техничен удар на Начо - 3:2 в 58-ата. Испания продължи още известно време да има инициативата, ала постепенно отстъпи.

Така в 88-ата Роналдо оформи 51-ия си хеттрик с изпълнение, при което Де Хеа нямаше какво да направи. Голмайсторът бе фаулиран за свободния удар пред пеналта. Малко след това №7 получи шанс за 4:3 и четвърти гол, но не уцели рамката с глава.

Кристиано Роналдо стана едва четвъртия играч с голове на четири поредни Мондиала след Пеле (Бразилия), Уве Зелер и Мирослав Клозе (Германия). И единственият с попадения на по 4 Световни и Европейски финали. По-рано днес испанският в. "Ел Паис" обяви, че той се е споразумял с прокуратурата за 24 месеца условна присъда и финансова санкция в размер на 18,8 милиона евро за укриване на данъци.

Фернандо Йеро пък ще запомни дебюта си като селекционер на Испания.