Исландия отново сътвори история.

Тимът от "ледената страна" с население едва 350 000 души се опъна на суперзвездите от Аржентина и завърши 1:1. В дебюта си на Световно първенство по футбол коравите северняци отчаяха световните вицешампиони и удържаха на канонадата от изстрели към вратата си.

Финбогасон вкара първия гол за Исландия на Световно първенство и донесе първа точка на тима си.

И отчаяха южноамериканците до такава степен, че Лео Меси не можа да вкара дузпа и да донесе победа за своите.

Не помогна и присъствието на Диего Марадона. Футболната икона лично наблюдаваше мача от група D на Мондиала от официалната ложа на московския стадион "Спартак".

Футболистът на "Левски" Холмар Ейолфсон не игра за Исландия.

Резултатът бе открит в 21-ата минута от Серхио Агуеро. Нападателят на "Манчестър Сити", известен още с прякора Кун, вкара красив гол от точката на дузпата, след като се завъртя на 180 градуса.

Радостта на "гаучосите" обаче трая само 7 минути. Алфред Финбогасон наказа детинска грешка на аржентинския вратар Кабайеро, който изпусна топката след диагонален удар, и го прониза с фронтален шут.

И присъствието на Марадона не помогна на аржентинците.

През второто полувреме аржентинците почти не спряха да нападат. Те налитаха на вълни, но исландците и вратарят им Халдарсон бяха изградили непревземаема крепост.

Кулминацията настъпи в 64-ата минута. Агуеро бе спънат в наказателното поле и бе отсъдена дузпа. Халдарсон опаче спаси удара на Лео Меси. Това бе четвъртият пропуск в последните 7 изпълнения на дузпа от страна на мегазвездата на "Барселона".

А очакванията към Меси бяха големи предвид факта, че другата световна мегазвезда - Роналдо, вкара вчера три гола срещу Испания.

Така исландците започнаха Мондиала с равен. Преди две години, на европейското първенство във Франция, те стигнаха чак до четвъртфинал, като победиха Австрия в групата, а на осминафинала - Англия.

В другия мач от група D Хърватия победи Нигерия с 2:0.