С вайкане няма да стане. Трябва да се прояви разум, настойчивост и перспектива на стратегическо мислене и действие. Тръмп ще трябва да се издържи някак. Хората грип прекарват, заушки, че и какви по-лоши неща. Само най-отчаяните вземат, че се гръмнат или си прережат вените. Кротко, кротко, без страх, със спокойствие, въздържаност и - когато трябва - с твърдост.

Едно нещо е задължително - Европа не просто трябва да си вдигне военните разходи на 2 на сто от националните бюджети, но трябва да развие потенциал за автономна отбрана в рамките на НАТО.

Тръмп както е дошъл, така и ще си отиде. Но както Америка, така и Европа трябва да продължат да дебатират и да изграждат своето съюзничество в отбраната, защото то няма алтернатива.

Тръмп може да се окаже сериозна пречка, но не бива да се превръща в основание да се отказваме от функционален съюз на евроатлантическата общност. И когато дебатират, Европа и Америка трябва да произвеждат критична саморефлексия.

Европа - за това, че в продължение на десетилетия живя с илюзиите за един необратимо помирен свят и изгуби всякакви защитни рефлекси. Затова днес си позволяват да я подритват.

Америка - за това, че през последните две десетилетия провежда политики на най-високо ниво, които компрометираха нейната роля на benign hegemon - на лидер на глобалния свят в епохата на либералния консенсус.

Президентът Джордж Буш-младши затъна в Ирак и позволи на алтернативни геополитически проекти да се еманципират и да оспорят конструкцията на международния живот. Президентът Обама сложи червена линия пред употребата на военна сила, изтегли се преждевременно от Ирак, подари re-set на Путин и позволи укрепването на геополитическите съперници на Запада.

Днес Доналд Тръмп намира общ език с всекиго - дори и с диктатора на Севрна Корея, но среща непреодолими трудности да разговаря добронамерено с партньорите и съюзниците на Америка. Така е, светът се разбърка неузнаваемо - отново, за пореден път. Ако изгубим увереност за посоката, която трябва да следваме през избуялата джунгла, просто ще трябва да вдигнем бялото знаме и да се предадем. Би било глупаво да постъпим така, нали?

----

* Препечатваме коментара от профила на Огнян Минчев във фейсбук.